Убиецът на търновския адвокат Петър Лупов е бил видян в лице от свидетел секунди след покушението. Направен е фоторобот и престъпникът се издирва. Това казва за "Стандарт" източник от полицията, който твърди, че има следа, водеща към убиеца.
Според запознати с разследването свидетелят на покушението е жена. Тя описва убиеца като мъж между 30-40 години, с тъмна горна част, със зелена шапка и с топчесто лице. Престъпникът е бил сам и без кола и е дебнал жертвата си от сутринта. Пистолетът, който е използвал, е бил 9-милиметров и със заглушител.

Петър Лупов беше застрелян около 12 часа вчеа. Трупът беше открит в лекия автомобил в гараж на ул. "Елин Пелин" във Велико Търново. Жертвата е простреляна с 5 куршума в главата и не е успяла да реагира на влизането на килъра в гаража.

Версиите, по които се работи по убийството на адвоката, са свързани с неговата работа, заявиха от ОДП-Велико Търново. Иззета е цялата документация от офиса на юриста. Назначени са множество експертизи. Според полицаите убитият Петър Лупов е емблематичен адвокат с високи хонорари и с множество връзки с политици и бизнесмени. Много версии могат да бъдат разгледани в тази насока.

Водят се две досъдебни производства за нападението над Петър Лупов в кантората му миналата година и за подпалването на автомобила му, уточняват от ОДП-Велико Търново.

На 18 юли 2008 г. неизвестен мъж с нахлупена на очите бейзболна шапка нападна Лупов в кантората му на ул. "Васил Левски" във Велико Търново. Той звъннал на врата на офиса и когато адвокатът му отворил, започнал да го налага с метална тръба. След това го наръгал с нож в ръката и изчезнал. При нападението престъпникът не е криел лицето си, но Лупов тогава отрече да го познава, макар че лицето му напомняло нещо.

Месец по-късно колата на адвоката беше взривена, но той обяви, че не е получавал заплахи. Колегите му бяха категорични, че покушенията са свързани с професионалната му дейност, но никой не се осмели да предположи за какво точно става дума. Въпреки явната опасност, Лупов не нае охрана и продължи да твърди, че не е заплашван.

Според полицаи адвокатът не е съдействал ефективно за разкриването на побоя. Имало е заснето лице на камера, но не са успeли да докажат, че той е извършителят, тъй като Лупов отказал да го разпознае, заявиха от ОДП. Запознати твърдят, че именно тук трябва да се търси ключът към убийството на Лупов.

Двата атентата срещу най-известния и добре платен адвокат във Велико Търново са били за сплашване, категорични са полицаи.

Негови познати са категорични, че адвокатът живее изключително скромно и не е свързан с подземния свят. След покушенията адвокатската колегия във Велико Търново изостри отношенията си с полицията, която не успя да разкрие извършителите. Едно е ясно, че побоят е предварително подготвен и обмислен.

Срещу адвокат Лупов има две ревизии за последната година. Втората от тях е свързана със спорен хонорар от 30 000 лева с колегата му Петър Луков от Варна. Това обаче едва ли може да е причина за такава крайна мярка като разстрела, който потресе цялата адвокатска гилдия в Търново, но и в страната. /БЛИЦ