Служители на Териториална дирекция „Национална сигурност” - Варна, съвместно с ВОП и ОСлС-Варна задържаха основния организатор на варненската група фалшификатори на документи, арестувани преди седмица - Газменд Бериша, съобщиха от ДАНС. При операцията в него са намерени и мостри на фалшиви европари.
Бериша е роден на 25.12.1966 г. в гр. Призрен, притежава паспорт на Сърбия и Черна гора, неосъждан на територията на РБ. В страната ни пребивава от 4 септември 1995 г. Бериша е със статут на постоянно пребиваващ у нас чужд гражданин от 3 юни 1997 г., когато сключва брак с българска гражданка.
През 2008 г. Бериша е засечен в посредническа дейност при разпространение на неистински разплащателни средства. Установено е, че приема поръчки за изготвяне на различни фалшиви официални документи: паспорти; лични карти; свидетелства за управление на МПС; дипломи за завършено образование и удостоверения за квалификационни курсове. Документите са били изготвяни от неговите съучастници в организираната престъпна група Владимир Великов и Николай Неделчев, задържани от ТДНС-Варна на 10.11.2008 г. и са били предназначени за лица с наложени ограничения за напускане на страната, както и за такива, желаещи да придобият някаква правоспособност по нерегламентиран ред.
Предвид мащаба на дейността на организираната престъпна група, изразяващ се в изработката на голям брой неистински документи, действията на членовете й са с висока обществена опасност и представляват заплаха за националната сигурност.
При задържането на лицата и последвалите процесуални действия от Газменд Бериша са иззети 5 български международни паспорти, 5 лични карти, заготовка за малък регистрационен талон за МПС – без попълнени данни, 2 евробанкноти с номинал 100 и 200, 4 дипломи за завършено средно образование, 3 удостоверения за завършено основно образование, 4 печати на държавни учреждения и учебни заведения.
На Владимир Великов, Николай Неделчев и Газменд Бериша е повдигнато обвинение от ВОП за участие в организирана престъпна група. Спрямо първите двама е наложена от ВОС постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”, а спрямо Бериша – “Задържане за 72 часа” от ВОП. /БЛИЦ