При разследването на убийството на 26-годишната дъщеря на хърватския адвокат Звонимир Ходак, защитник на екстрадирания наскоро от Австрия в Загреб о.з. генерал Владимир Загорец, хърватската полиция е стигнала до интересна информация – силен интерес към имуществото на хърватския военен логистик Владимир Загорец проявява един от най-известните хора в сръбския подземен свят Йоца Амстердам, пише хърватският вестник “Ютарни лист”.
Тази информация се свързва с факта, че близо до Хатзова улица /в центъра на Загреб – бел.ред./, където беше извършена ликвидацията на 26-годишното момиче, е бил видян автомобил с българска регистрация. След разпадането на Югославия България стана по някакъв начин резервната дестинация на сръбския подземен свят, пише хърватското издание.
Ивор Вучелич, бивш приятел на убитата Ивана Ходак, беше изненадан от факта, че в рамките на разследването хърватската полиция е научила, че той е бил в контакт със скандалния сръбски предприемач Сретен Йоцич, известен като Йоца Амстердам. “Вярно е, че фирмата, в която работя, преговаря с него за продажбата на един хотел. Лично аз не съм контактувал с него, колега от фирмата се срещна с него. Работата обаче не стана, защото бяха несериозни”, заяви Вучелич.
“Ютарни лист” припомня, че Сретен Йоцич или Йоца Амстердам е един от най-известните престъпници в Сърбия. В момента е на свобода, защото след година и половина арест в Белград плати гаранция от 300 000 евро и излезе на свобода. През 90-те години живее в Холандия, а след това под фалшива самоличност в България, където е арестуван и екстрадиран в Холандия. През 2005 г. Холандия го екстрадира в Сърбия, където е подсъдим за поръчково убийство. “Ютарни лист” пише, че в началото на 90-те години Йоца Амстердам е дребен престъпник, който се издига до наемен убиец на Държавна сигурност на Сърбия. По-късно е смятан за важен играч на западноевропейския пазар на хероин и особено на кокаин. Казват, че пред българската полиция Йоца Амстердам бил изпял Земунския клан, за да поеме канала към кокаиновите картели. В момента Йоца Амстердам живее в елитния белградски квартал Дединье и се движи из града с много телохранители.
БЛИЦ припомня, че Ивана Ходак беше застреляна в понеделник преди обяд във входа на блока, в който живееше, в центъра на Загреб. Владимир Загорец пък беше екстрадиран от Австрия в Хърватия, тъй като е обвинен в злоупотреба със служебното положение и правомощия и по-конкретно, че като заместник-министър на отбраната през 2000 г. е изнесъл от сейфа на Министерството на отбраната скъпоценности. Те му били предадени му през 1993 г. от германски търговец на оръжие като гаранция за пет милиона долара, получени от хърватското военно министерство, предназначени за закупуване на оръжие за Хърватия. /БЛИЦ