През 2005 г. още не е завършило преразпределението на престъпния бизнес между различните групировки в София. Бандитите се ликвидират един друг с ужасяваща последователност, никой от тях не е в безопасност. Основно убийствата са свързани с преразпределение на наркопазара, но куршумите застигат и един от най-жестоките магистрални грабители. На съвестта му тежи и жестоко изнасилване на деца, пише "Труд".

На 11 май в София, пред блок 984 в ж.к. „Люлин“ е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил с крими герои като Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки-Лудия и Йордан Гиздов-Вола. Джинката излиза от дома си около 11 ч сутринта. Мястото е удобно за стрелба, килърът го дебне от сутринта в автомобил, спрян недалеч от входа.

Килърът стрелял в главата на Джинката пред очите на свидетели от блока в кв. „Люлин“.

Пред блока има хора, но никой от тях по-късно не може да даде описание на убиеца. Откъм автомобила прозвучават изстрели. Един от куршумите попада в главата на Джинката и той рухва на земята.

В първите минути случайните свидетели дори не разбират какво се е случило. Час след покушението от СДВР обявяват, че убитият е криминално проявен, регистриран за десетки кражби, грабежи, изнудване и изнасилване.

Джинката е взел страха не само на жертвите, но и на „колегите“ си. Истинската „слава“ обаче го застигна, когато МВР се похвали, че е разбило една от най-мощните магистрални банди в България. Според полицейските статистики от края на 2000 г. до началото на 2002 г. на главен път София - Кулата са извършени най-малко десетина магистрални грабежа.

Сред пострадалите има гърци, литовци, поляци, германци и словаци. Най-известната жертва на бандитите е Илия Камчев – доверен приятел и в случая пратеник на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски. От него са задигнати 60 000 лв., предназначени за операция на майката на Георгиевски в столична клиника.

Македонският премиер Любчо Георгиевски праща свой приятел да занесе 60 000 лв. за операция на майка му в София, в Кюстендилско куриерът е обран.

Бандата на Джинката се славела с особена жестокост. На 6 януари 2002 година малко след дупнишкото с. Усойка луксозният Мерцедес CLK на гръцкото семейство Диогенис Николаос и съпругата му Димитро Леута е блъснат от тъмно на цвят БМВ, от което слизат четирима маскирани мъже.

С насочени пистолети разбойниците измъкват гърците от колата им и прибират от тях 40 000 драхми, 750 долара, половин килограм златни накити, два мобилни телефона и личните документи на съпрузите. На около двайсетина километра от мястото на грабежа - до пернишкото с. Делян, жертвите са захвърлени полуголи край шосето, а мутрите изчезват с двете коли в неизвестна посока.

МВР започва масирана акция за издирването и Ивайло Рангелов-Джинката, смятан за ключовата фигура в престъпната организация е задържан. Той обаче си осигурява алиби – бил в болница по време на поредица от магистрални грабежи. Полицията обаче продължава да разследва и през същата година трима лекари са задържани в Дупница за подправяне на документи.

Ивайло Рангелов – Джинката така и не получи правосъдие от държавата, някой друг го осъжда на смърт.

Медиците вписали противозаконно в журналите на борницата в Бобов дол името на Рангелов, като заличили имената на действителни пациенти. Единият от докторите съставил и фалшива история на заболяването. При ареста му, той се опитал да изхвърли 18 155 долара, които му били дадени от Джинката.

Докато Джинката е зад решетките, се разкрива още една негова бандитска връзка - с Янко Ваташки – Лудия, на когото той дава мерцедеса си да му го пази, докато излезе от ареста. Бандата на магистралните обирджии влиза в полезрението на полицията още в края на октомври 2001 г., когато на ГКПП Капитан Андреево на път за Турция е задържан бившият столичен полицай Иво Ивков.

Той управлява „Ауди А6“, отнето на 25 септември през нощта от гръцките граждани Виетод Анастасиос и Ахилеос Николакис. Почеркът е познат - колата на двамата гърци е засечена от автомобила на бандитите, а жертвите са съблечени и прекарват нощта завързани за две дървета край град Бобошево.

В онези години България влиза в черния списък на Европейския съюз, чужденците, преминаващи през нашата територия си купуват карти, на които с черепи са отбелязани местата по пътищата, където има голяма вероятност да бъдат нападнати и ограбени. Затова МВР и прокуратурата решават да сложат край на лошата слава. Въпреки, че повечето от членовете на бандата на Джинката са задържани, те прекарват само няколко месеца зад решетките.

На никого от криминалистите обаче не му прави впечатление, че малко преди да бъдат атакувани, абсолютно всички жертви на магистралните обирджии са спирали на ханчето в с. Старо село, за да уточнят дали се движат в правилната посока и да попитат кой е най-краткият път до Кулата.

Бандитите или са имали свой пост във въпросната крайпътна кръчма, или някой от персонала е работил за тях като съгледвач и по мобилен телефон им е описвал какво представлява плячката и що за хора пътуват в нея. След убийството на Джинката, криминалистите работят по няколко версии, сред които преразпределение на властта в магистралната банда и отмъщение на пострадали. Убийството обаче остана неразкрито, а грабежите секват.

Дело се точи 11 години след разстрела му 

Бандата изнасилва две момичета пред очите на родителите им

За жестокостта на Джинката се носят легенди в подземния свят. Едно от престъпленията му потриса и полицаите. На 31 януари 1998 г. той и аверите му нахлуват в дома на Марина и Веско Анчови от софийското село Чепинци. Съпрузите са жестоко измъчвани  - те са връзвани, ръгани с нож, ритани и удряни с юмруци. Сред нападателите е и служителят на СДВР Димчо Димов – Полицая.

Престъпниците искат да знаят къде са парите и въпреки, че жертвите дават всичко, което имат, бандитите не се успокояват. Най-големият ужас семейството изживява, когато двете им дъщери - на 16 и 11 г., са изнасилени пред очите на родителите си от рецидивиста Ивайло Рангелов. Грабителите си тръгват от дома им с плячка от 90 150 лв. МВР работи усилено и задържа престъпниците, но делото се точи цели 18 години.

Едва на 18 април 2016 г. шестима от нападателите са осъдени на по 10 г. затвор от Върховния касационен съд. По това време седмият – Ивайло Рангелов, е мъртъв от 11 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук