Абсурдно е министърът на културата да се появява леко замаян и да обяснява как благодари за поздравленията на фона на класическа музика, леко захласнат, а всъщност масово 80% от младите, които се занимават с изкуство, да работят за 300 лв. Това заяви в интервю за „Телеграф“ Деян Жеков – актьорът, изиграл Христо Ботев в новия филм на Максим Генчев.

„Аз ако съм смислен човек на негово място, бих се обесил на същия ден. Това е пълен абсурд“, добави той.

„Проблемът е, че ние много се възмущаваме, но Ботев „В механата“ е описал какво става. Аз когато се разплача, когато се разблъскам и започна да троша, като се успокоя, сядам и го прочитам, защото той е жив - през филми, музика, изкуство, той е жив в това, което е написал.

Хората, ако искат Ботев, не е нужно да гледат нищо, да ходят някъде. Единственото, което трябва да направят, е да отворят книга или интернет, където го има достъпен и безплатен“, заяви младият актьор.

„Аз съм потресен къде се намирам. Ако нямах близки хора около себе си, бих се обесил“, възмущава се Жеков.

„Мога да ви кажа още и какво обичам да правя на 3 март. Избирам си паметник на някой революционер и го почиствам. По улиците минават хора и ме гледат като абсолютен ненормалник, все едно това е страшен идиот, който как може да пипа боклуци и не го ли е срам да чисти.

В следващия момент ми се появява какво е казал моят любим Ботев: „Свестните у нас считат за луди. Глупците всеки вредом почита“, и това е истина за съжаление“, споделя още той.