Почина големият оперен диригент Борислав Иванов, ученик на великия Херберт фон Караян и доайен на българските диригенти, дългогодишен диригент и артистичен директор на Варненската опера. Тъжната вест съобщи във фейсбук актьорът и солист на Варненската опера Мариан Бачев.

Маестрото си отиде на 90 години, които навърши на 2 август 2021 г.


Доайенът на българските диригенти Борислав Иванов

"На 91 години ни е напуснал ни е Маестро Борислав Иванов.
 
Един изключителен оперен диригент и космополитна личност. Имах удоволствието да се запозная с него през април 2018 г. на първия си гастрол в Държавна опера Варна.

Дойде в гримьорната, за да изрази лично впечатленията си от моето представяне в Singing in the rain.

И оттогава неизменно беше на ВСИЧКИ МЮЗИКЪЛНИ СПЕКТАКЛИ във Варна - и премиерни, и редови. На всички. Винаги идваше с бодър дух и стъпка в гримьорната, за да ми пожелае на добър час. Винаги много се респектирах и разбирах, че това не е просто куртоазия. И винаги седеше в лявата ложа - видех ли го с крайчеца на окото, че е там, знаех, че всичко ще бъде наред! Оттогава, първият смс за Нова година беше от него!

Тази година аз избързах с смс-а, но отговор не получих - явно вече се бе запътил към небесната ложа!

Поклон, Маестро!

И аплодисменти!

С дълбоко и искрено уважение към Вас!", написа Бачев.



Скръбната новина бе потвърдена и от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.

"Скъпи приятели, рано сутринта днес в болница в Москва, обгрижван до последно от сина си Борислав, ни е напуснал завинаги нашият високо уважаван и обичан Маестро Борислав Иванов! Много ще напишем и много ще кажем за голямата личност и човек с главно Ч Борислав Иванов! Сега нека замълчим и да го изпратим по пътя нагоре с обич и топлина! Скърбя за теб, Маестро!", написа Димова.