Приятели, близки, колеги от музикалния свят и политици изпратиха големия Милчо Левиев, който почина преди дни, в последния му път. Поклонението бе днес в Зала "България".

Съболезнования на неговата съпруга Вики Алмазиду, племенницата му Йоана Левиева и други близки поднесоха Васил Петров, Иван Лечев, Стоян Янкулов - Стунджи, Теодоси Спасов, Бойка Велкова и други прочути български музиканти и изпълнители.



Президентът Петър Стоянов бе един от първите, които се сбогуваха със световноизвестния музикант.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност.

Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "Аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един то неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", каза Стоянов.

Милчо Левиев е композиторът, който най-силно е прославил България в джаз музиката.

През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис.

Номиниран за две награди "Грами", е автор на композиции и аранжименти, участвал е като изпълнител в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален ръководител е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ