Собственикът  Божидар Савов, известен историк,  писател, изкуствовед,  колекционер, етнограф, краевед,  настойчиво канеше да влязат загледалите се към „Галерия Савов”  на улица „Гладстон” 68 в Пловдив.

Красива жена, любителка на картини, при такава  учтива покана на управителя се засмя:

- Още пет галерии в Пловдив откриват днес  своите нови изложби и то  в един и същи  час. Как да избереш?

Но влезе  без колебание в  „Галерия Савов”. Там  се откри  съвременна  изложба  на млад историк, философ, писател,  Стоян Динков,   чието хоби според думите на твореца,  вече е достигнало времето си  за показ пред публика. Това е третата изложба на  художника:

Нарича се  „Душа в палитра”.

Питам твореца, картини или книги предпочита да създава.

- Винаги поредното си идва само и с радост.  Няма предпочитания.  Вероятно промяната е  нужна като да излезеш от дома си и да се разходиш по красива поляна.  Може  да  е нужен релакс.

Собственикът Божидар Савов е създал Арт клуб и галерия Савов” за да се представят съвременни изложби, да се правят  юбилейни чествания, представяне на книги , на музика. Неговите думи са:

Млади хора са най-чести посетители на изложби в Пловдив

-Не може без изкуство, трябва да има повече места за културни прояви. Няма да обяснявам нататък, защото без култура, обеднява душата на човека.

-Знае се, че днес трудно се продават картини.  Как е при вас?

-Както е навсякъде. Както е и в София. За мен е добре, ако се продадат даже две  картини.

-Какво би ви изненадало?

-Не, нямам изненади, които да ме откажат от Клуб арт и Галерията, които съм създал именно за да подкрепят  творците. И щом вече това културно пространство работи шест години  значи има смисъл.

- Край нас има толкова красота! Аз самият рисувам а и колекционирам картини. Така че това е съществена част от моята представа за живота – красотата около нас.

-А има ли  някой, който  да купи цяла изложба наведнъж?

- Кой купува  днес цяла изложба накуп?  Е, това наистина  би ме изненадало, даже шокирало.

 Но мисля, че след години и това ще е възможно. Днес,  хората, които искат да си купуват картини, нямат достатъчно пари. Тези, които имат пари пък  имат  друг тип  вложения. Но ще дойде и времето на картините като вложения.  

Картини от изложбата

А изложбата можете да посетите всеки ден в следващите три седмици до 23 септември в Пловдив в галерия Савов.

Силвия  РАДЕВА