Размяна на реплики между депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на заседанието на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Всичко започна с въпрос на Ицо Хазарта относно поведението на един от съветниците на министъра, а именно Светослав Трайков. 

 "Искам да насоча вниманието ви към един казус, който сте коментирал няколко пъти в публичното пространство и да се възползвам от това, че съм забелязал една ваша способност да отговаряте точно и ясно. Казусът се нарича Светослав Трайков. Не искам да попитам защо той е още ваш съветник - това е ваш личен избор. Но дали е нормално човек, който публично се хвали, че трови кучета с антифриз и публично застава на страната на денацифициращите Украйна, дали е нормално този човек да работи в Министерството на културата и да оглавява отдел?", попита Хазарта. Той добави, че в парламентарната група на ПП много пъти са обсъждали този казус и той често се е опитвал да "изсмуче причина от пръстите си", за да защити Минеков, но че никога не е успявал.

 В отговор на това професорът обобщи, че Трайков бил намразен по време на протестите и е бил активен участник в тях през 2020 г. 

"Има хора, които не могат да го понасят. Той е с качества. Завел е дела и е обречен на успех. Качествата, които притежава са наистина значителни и докато аз съм министър, ще работи в министерството, освен ако не се случи нещо невероятно", отговори министърът.

БЛИЦ припомня, че Минеков първоначално освободи Светослав Трайков като член на Съвета на директорите на НДК. В края на септември стана ясно, че Светослав Трайков е спечелил обявения конкурс за международното сътрудничество и европейските програми в Министерството на културата, а новината предизвика множество реакции. Трайков основно е критикуван заради публикациите си в социалните мрежи, в които отявлено тече руска пропаганда.

Междувременно на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медии стана ясно, че новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 милиона лева.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук