След идването на Владимир Путин на власт в Русия през 2000 г. обликът на световната политическа сцена постепенно претърпя пълна промяна. Един век след възхода на тоталитарните режими автократични лидери отново превземат държава след държава и разпалват кризи, а някои от тях и войни.

В знаковото издание „Епохата на автократите“ изтъкнатият журналист Гидиън Рахман търси какво е общото в наблюдаваната през последните години антидемократична вълна и разкрива какви са връзките между някои от властелините на света, доближаващи се най-близко до образа на диктатори.

Заглавието е отличено като най-добра книга според The Economist, Foreign Affairs, The Times (UK) и Sunday Times и се поява и на български език като част от поредицата „Власт и отговорност“ на издателство „Сиела“, а преводът е дело на Любомир Мартинов.

Британският журналист Гидиън Рахман е свидетел от първо лице на възхода на лидери като Путин, Тръмп, Си Дзинпин, Ердоган, Орбан. В своя аналитичен труд той изследва как и защо след началото на новото хилядолетие една след друга столици като Москва, Пекин, Делхи, Бразилия, Будапеща, Анкара, Рияд и дори Вашингтон се оказват превзети отвътре по наглед демократичен път, който обаче отвежда до установяване на власт на лидери със силни диктаторски наклонности.

В „Епохата на автократите“ авторитарните лидери са разгледани като част от спектър – в единия край са безспорните автократи, след това има личности, подчинени на някои от ограниченията на демокрацията, а накрая се нареждат и политиците, които действат в условията на демокрация, но които проявяват презрение към демократичните норми и изглежда, имат явно намерение да ги разрушат.

 Без да има за цел да бъде пътеводител на диктаторите по света – те са твърде много, тази книга посочва ключовите общи наративи, чрез които тези управници създават своята пропаганда, разсъждава върху глобалните тенденции и до какви крайности могат да доведат те, ако продължават в тази пагубна за света посока.

Как се случи така, че за кратък период от време демокрацията по света отново е в отстъпление, а агресията и милитаризмът диктуват световните събития? И защо тези лидери се изкачват до властта не само в традиционно авторитарни общества, но и в сърцата на либералните демокрации?

Отговор на тези и други въпроси ще търсим и на представянето на изданието от 18:00 ч. на 4 април 2024 г. в литературен клуб „Перото“, където в разговора за авторитарните лидери на света, доближаващи се или мечтаещи да бъдат диктатори, ще се включат създателят на поредицата Свилен Спасов, проф. Георги Лозанов и Ирина Недева.

Входът е свободен, заповядайте!

Аналиична и изчерпателна, „Епохата на автократите“ е смел поглед какво се случва в света в момента, чрез който можем да извадим своите поуки за бъдещето,

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук