В ценното изкуство да постигаме равновесие и да владеем собствените си мозък, съзнание и емоции ни въвежда стойностният наръчник „Как да си бъдеш сам терапевт“ от невробиоложката Ан-Елен Клер и терапевта Венсан Трибу.

Двамата специалисти комбинират научен подход с достъпен и разбираем език и ни показват работещи инструменти, които да ни дадат нужните знания и увереност да реагираме по-спокойно и с лекота на случващото се около нас. 

„Как да си бъдеш сам терапевт“ поставя читателите от дивана директно в стола на терапевта и разкрива някои от най-популярните практики и упражнения, използвани от професионалисти по цял свят. 

Защо изпитваме емоции като тъга, яд, щастие? Откъде изобщо идват емоциите и можем ли наистина да ги контролираме?

В първата част от книгата Ан-Елен Клер и Венсан Трибу поместват разбираемо поднесена информация за някои основни понятия от невробиологията, които обясняват структурата и особеностите на нашия мозък; емоциите и тяхната роля в живота ни; полезните и вредните навици; умението ни да усвояваме нови знания и много други. 

Въоръжени с логиката и начина, по който работи собственото ни съзнание, ние по-лесно можем да се възползваме от огромните умения на мозъка ни да променя средата около нас; да ни носи повече положителни емоции и да намалява отрицателните; да изгражда здравословни отношения с околните; да намалява стреса и да увеличава концентрацията. 

От техниката на „пълно осъзнаване“, с която се научаваме да контролираме емоциите си, през различни начини за вземане на решения, които да бъдат наша светлинка в лутанията на ежедневните въпроси, Ан-Елен Клер и Венсан Трибу преминават през някои от най-основните проблеми, които възникват в човешкия живот. 

Базирана на дългогодишния опит на авторите в работа с пациенти, „Как да си бъдеш сам терапевт“ е глътка свеж въздух, която ни дава успокоението, че ако съзнанието ни е оркестър, в който всеки инструмент трябва да бъде правилно синхронизиран, то ние сме диригентите, които поддържат хармонията.