Бившият министър на културата в двата служебни кабинета на Румен Радев проф. Велислав Минеков поиска извинение от наследника си на поста Атанас Атанасов заради "фалшива новина".


Атанас Атанасов и проф. Велислав Минеков, Снимка: БТА

Новите указания на Министерството на културата за капацитета на театрите и залите по време на пандемия предизвикаха объркване сред хората на изкуството и публиката,както и гнева на проф. Минеков.

БЛИЦ припомня, че вчера Атанас Атанасов издаде указания, че може да бъде запълнен 100% от капацитета на залите за културни събития в областта на сценичните изкуства, ако всички посетители и персоналът разполагат със зелен сертификат. Съобщението беше публикувано от сайта на Министерство на културата (МК) и фейсбук страницата на министерството.

Такава заповед обаче е в сила още от началото на септември и бе издадена от предшественика му.

"Надявам се, че това е от незнание. Същото решение съм подписал преди три месеца. Вярвам, че ще получа извинение за грешката", написа проф. Велислав Минеков във Фейсбук.



В социалните мрежи също посочват грешката на Атанас Атанасов. "Нещо сте объркали. Това го направи още служебният кабинет преди 2-3 месеца. Поправете си новината, ако обичате", "Всички театри, опери, филхармонии и симфониети в страната (и фестивали!) работят в този режим и не им е нужно издаването на "нови" указания", коментират граждани.