Бившият министър на културата в двата служебни кабинета на Румен Радев проф. Велислав Минеков поиска извинение от наследника си на поста Атанас Атанасов заради "фалшива новина".


Атанас Атанасов и проф. Велислав Минеков, Снимка: БТА

Новите указания на Министерството на културата за капацитета на театрите и залите по време на пандемия предизвикаха объркване сред хората на изкуството и публиката,както и гнева на проф. Минеков.

БЛИЦ припомня, че вчера Атанас Атанасов издаде указания, че може да бъде запълнен 100% от капацитета на залите за културни събития в областта на сценичните изкуства, ако всички посетители и персоналът разполагат със зелен сертификат. Съобщението беше публикувано от сайта на Министерство на културата (МК) и фейсбук страницата на министерството.

Такава заповед обаче е в сила още от началото на септември и бе издадена от предшественика му.

"Надявам се, че това е от незнание. Същото решение съм подписал преди три месеца. Вярвам, че ще получа извинение за грешката", написа проф. Велислав Минеков във Фейсбук.В социалните мрежи също посочват грешката на Атанас Атанасов. "Нещо сте объркали. Това го направи още служебният кабинет преди 2-3 месеца. Поправете си новината, ако обичате", "Всички театри, опери, филхармонии и симфониети в страната (и фестивали!) работят в този режим и не им е нужно издаването на "нови" указания", коментират граждани.