Всеки зрител, който влиза в театрална зала, киносалон или на друго културно събитие ще бъде проверен с бърз антителен кръвен тест.


“Премиерът ми е възложил безплатно и експериментално да се правят на всички културни събития антигенни (б. р. става въпрос за антителни) тестове. Разработваме механизъм, по който това да се случи. До края на годината това трябва да е факт”, съобщи културният министър Боил Банов, пише Труд бг.

Банов обяви, че няма да се затварят културни институти, независимо от развитието на епидемичната обстановка. Според него най-защитени в държавата са културните пространства, където има разписан протокол и се спазват всички задължителни мерки.

“Потоците са разделени. Хората в театралните зали седят през две седалки и не разговарят помежду си”, мотивира твърдението си за сигурността на културните пространства министър Банов.

Според него държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата.

Той припомни, че за сектор култура през предстоящата година ще бъдат отделени близо 250 милиона лева. Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се и още 25 милиона лева до края на годината.

“Достатъчно, когато говорим за култура, никога няма. Но са сериозна инвестиция в устойчивост и в тези трудни времена”, каза министърът.

Правят безплатни проби пред болници

Сложиха фургони пред големите лечебни заведения

Безплатни ще са антигенните тестове, които ще се извършват във фургоните, поставени пред всички държавни и областни болници. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, по време на посещението си в столичната “Св. Анна”.

В момента голяма част от антигенните тестове се закупуват от лечебните заведения и са за тяхна сметка. “През следващата седмица приключваме процедурите, които направихме, за да осигурим такива тестове.

Търсим най-добрият антигенен тест, разбира се, и с най-добра цена”, съобщи министърът. И обеща здравното министерство да намери начин да компенсира лечебните завадения за изразходваните досега средства от тях за бързите изследвания.

Проф. Ангелов препоръча гражданите да не си правят тестове при липса на симптоми. Той подчерта, че отиването до лечебни заведения, където се извършат такъв тип изследвания е рисково, тъй като това са места, където има струпване на много пациенти и граждани, които имат оплаквания.