С духовна светлина, създадена за година, озари галерия Нирвана известният художник Петър Пиронков на вернисажа на самостоятелната си изложба живопис. В трите зали на галерията на Ники Младжов, известна като един от най-престижните арт центрове в страната, се извисяват монументални шедьоври с дължина над 2 метра.


Първи уважиха вернисажа в Нирвана родителите на художника – Катя и Енчо Пиронкови, сестра му Вида, известна с текстовете и композициите си, и брат му Стою. Съпругата на Петър, която е и негова муза, се появи в елегантен ансамбъл в черно и бяло. Известни колекционери, представители на бизнеса и арт средите, любители и почитатели на творчеството на Петър Пиронков останаха без думи пред творбите му, разкриващи духовния свят на художника.



Стремежът към светлината и одухотворяването, вечните теми за любовта, страданието и щастието, са засегнати в изложбата, събрала 24 шедьовъра, рисувани през последните 12 месеца. Бизнесдамата Капка Амзина, половинката й Явор Цаков и художникът Николай Янакиев дълго стояха пред картините, всяка от която разказва интересна история, изпълнена със скрити символи.



Празник на духовността – така определиха много от посетителите на вернисажа. „Мащабен художник“, категоричен бе Ставри Калинов. Шедьоврите на Петър Пиронков са истински апотеоз на свободата на духа и стремежа към съвършенство, достигащ до божественото.



Ключова фигура в съвременната българска живопис, Петър Пиронков е майстор, признат на световно ниво. Завършил е Държавната художествена академия в Рим и има зад гърба си десетки самостоятелни изложби. Картини на известния художник притежават музеи и галерии в цял свят, платната му са и в много частни колекции.

Изложбата на Петър Пиронков може да се види в галерия Нирвана до 3 април.