Ролите на ловец и жертва се завъртат в експлозивния криминален роман на трилъровата фурия Изабела Малдонадо – „Шифърът“, който предстои да се превърне и във филм на Netflix с участието на Дженифър Лопес. 

Сега първата книга от нашумялата поредица, която Forbes определя като една от „Топ 30 най-добрите мистерии за всички времена“, вече радва и родните почитатели на жанра. 

Едно чудовище с човешки лик е все още на свобода, а единствено „Шифърът“ може да доведе до неговото залавяне. Има ли желаещи да се опитат да го разгадаят? 

За специален агент на ФБР Нина Герера професията не е детска мечта, станала реалност, а чиста необходимост. Едва на шестнадесет години Нина (тогава) Есперанца се превръща в единствената жертва, успяла да избяга от лапите на ужасяващ сериен убиец. 

Единадесет години по-късно Нина е сменила фамилията си и е посветила живота си на мисията да залови възможно най-много изчадия, така че никое друго дете да  не премине  през нейния кошмар. 

Но когато видео на Нина, която хладнокръвно обезврежда нападател в парк във Вирджиния, я превръща в звезда в социалните мрежи и всеобщ герой, миналото излиза от мрачното си скривалище и се впуска отново по петите ѝ. 

Той също е гледал видеото. Хищникът, който години наред съжалява, че е допуснал тя да се измъкне жива. И няма търпение отново да я въвлече в извратената си игричка. 

Решен да си върне изгубената награда, убиецът извършва поредното ужасяващо престъпление. Кодиран шифър, който само Нина може да разплете, я привлича в разследването. А пламъкът на отмъщението, който не е спирал да гори в душата ѝ през всички тези години, най-после ще се отприщи с огнена сила. 

Преди да навлезе в света на криминалната литература самата Изабела Малдонадо е носила значка повече от 22 години и е завършила Националната академия на ФБР, а по-късно се превръща в първата латиноамериканка, получила чин „капитан“ в полицейското управление на окръг Феърфакс, Вашингтон. 

Вплитайки своя собствен опит и познания, за да придаде реалистичен облик на персонажите си, в „Шифърът“ Малдонадо изгражда интензивна, разтърсваща и пристрастяваща история, която я изстрелва право в редиците на най-вълнуващите съвременни автори на криминални романи.