Съвременното общество е част от само трите поколения в цялата хилядолетна история на човечеството, които са населявали свят с компютри и мобилни телефони. Животът днес е дигитален и в него „инстамозъкът“, развил се да се справя със съвсем други предизвикателства, трябва да се научи да оцелее, или…

Какво всъщност е „Инстамозък“? И какво е влиянието му върху нашето поведение и навици? Шведският психиатър Андерш Хансен – автор на бестселъра „Мозък не за този свят“ с над 3 милиона читатели по целия свят – ни разкрива това в новата си книга, която вече може да бъде открита в книжарниците.

В нея на достъпен език авторът, чиито книги са номер едно по продажби в Швеция и Япония, дава отговори на въпросите:

  • Защо мозъкът ни се пристрастява към мобилни приложения като Instagram, Facebook и TikTok?
  • Кои типове хора са по-склонни да попадат под влиянието им?
  • Защо не е толкова лесно да се „откачим“ от телефоните си?
  • Защо в последните години все повече младежи търсят професионална помощ поради психически проблеми?
  • Каква е цената на т.нар. „мултитаскинг“?
  • Защо продължителният стрес може да се отрази пагубно на емоционалното ни състояние?

Опирайки се на последните научни изследвания, специалистът дава отговори на тези и много други въпроси, като се стреми максимално достъпно да разгледа нашия мозък през призмата на света, за който той е бил устроен – този на ловците и събирачите на храна преди стотици хиляди години.

Сред страниците на това издание специалистът се връща хилядолетия назад – към ранните етапи в развитието на човечеството, за да обясни защо и до днес човешките тяло и ум са програмирани така, че да изпитваме постоянна тревожност, свързана с инстинкта за оцеляване. И защо именно темповете на дигатилизация и развитие на технологиите са в разрез с начина на функциониране на собствения ни мозък – мозък, който не е годен за постоянно дигитално съществуване, а е оформен на база емоции и натрупан опит в друга среда.

Освен това той добавя списък с доказано добри съвети за хората, които искат да спят по-дълго, да се чувстват по-добре, да подобрят концентрацията си и да ограничат негативните последици от живота, прекарван онлайн.

            Базирана на множество източници и дългогодишния професионален опит на психиатъра, „Инстамозък“ от Андерш Хансен е книга, задължителна за всеки, който живее в дигиталния свят, и която поглежда напред към следващите поколения човеци, които няма да познават света без технологии.