Въпреки че бяхме лишени от държавно финансиране, на Перперикон се намираме пред грандиозно откритие. Това написа проф. Николай Овчаров в позиция до медиите.

„Напук на всички, които желаеха да се провалим, въпреки жестоките финансови ограничения, ние се надяваме, че до края на другата седмица ще успеем да разчистим останките на древния храм. Така към бисерната огърлица на Перперикон ще бъде добавена още една перла“, категоричен е проф. Овчаров.

Ето пълния текст на позицията му:

До всички, за които не е най-важно колко партии е сменил Настимир Ананиев преди поредните предсрочни избори, а какво ще се случи с българската култура и история!!!

Въпреки че бяхме лишени от държавно финансиране, на Перперикон се намираме пред грандиозно откритие!!

През следващите три дни влизаме във вътрешността на новооткрития езически храм в скалния град – най-запазената каменна сграда, намирана до този момент там. За пръв път ще видим вътрешното устройство на едно такова светилище и какви ритуали са извършвани там!!

Както се разбра, през тази година най-известният археологически обект в България – скалният град Перперикон край Кърджали, бе скандално лишен от  държавната субсидия, предвидена в Националния бюджет за 2022 г. Вина за това носи правителството на Четворната коалиция, а вече и служебният кабинет, който също можеше да реши това. Оставям този провал на самата идея за развитие на културно-историческия туризъм у нас на тяхната съвест. Ако имат такава….!

Въпреки абдикирането на държавата, разкопките се провеждат и са към своя край благодарение на Община Кърджали. Тя отпусна 85 000 лв. - сума, която наистина са почти четири пъти по-малко от предвидената държавна субсидия, но все пак позволи сезонът да не е нулев.

Но резултатът е фантастичен. Както казах в началото на проучванията през юли, имахме надежда край Великия храм с олтара на Дионис да попаднем на друг, посветен на някое от тракийските божества. Това, което се появи на повърхността, обаче надмина всички наши очаквания.

Вече сме сигурни, че наистина разкриваме езически храм от периода 3-4 век, функционирал непосредствено преди приемането на християнството в началото на 5 век. Но никой не очакваше това да е най-запазената до този момент сграда, разкривана за 23 години разкопки на Перперикон. На места построените от великолепно издялани каменни блокове стени достигат 3 м височина.

Първо бе разкрито преддверието на светилището, където има идеално издялан басейн, където богомолците са измивали ръцете си, преди да влязат в осветената вътрешна част. Вратата на храма е от юг, а самият той се развива на север, както е прието при езическите свещени места.

В момента с десетина работници започваме да влизаме в най-важната част на храма – централното помещение. Насипите са огромни, а във вътрешността са се сринали стените от масивни камъни. Въпреки това, след тяхното премахване, започват да се очертават тайнствените елементи на непознат езически култ. Става дума за издялани в скалата басейни и канали за оттичане на кръвта на жертвените животни. Тези ритуални съоръжения ясно се очертават над идеално изгладения каменен под.

Въпреки жестоките финансови ограничения ние се надяваме, че до края на другата седмица ще успеем да разчистим останките на древния храм. Така към бисерната огърлица на Перперикон ще бъде добавена още една перла.

Напук на всички, които толкова желаеха да се провалим!!!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук