Разкопките на замъка Вишеград започват в понеделник, 17 май. Става дума за уникално запазен средновековен паметник, разположен живописно на брега на язовир Студен кладенец, на 4-5 км по права линия от центъра на Кърджали, казва археологът проф. Николай Овчаров.

Той припомня, че през тази година за пръв път държавата финансира целево с 1,8 милиона лева археологически обекти в страната с цел развитието на културно-историческия туризъм. Това са шест обекта, разположени на различни места в България - скалният град Перперикон, Хераклея Синтика край Петрич, праисторическите солници до Провадия, античния и средновековен грав Мисионис край Търговище и римската провинциална столица Рациярия до Видин.

Тайнствената крепост Вишеград край Кърджали е сред най-важните средновековни твърдини на Източните Родопи, разказва Овчаров. Изворите сочат и други здраво укрепени градове от 13-14-и век в този район като Перперикон, Мнеакос, Устра, Ефрем, Кривус и Патмос. Повечето от тях са локализирани и впечатляват с добре запазените си фортификационни съоръжения.

При Вишеград останките са с височина до 10 метра. Във вътрешността се вижда класическото за един средновековен замък разпределение с висока няколко етажа сграда. Там са се намирали покоите на господаря, залата за пирове и малък молитвен параклис. Според учените през 12-14-и век това е била личната резиденция на управителите на Ахридос, както по това време са се наричали Източните Родопи.

По думите на Овчаров от замъка бил впечатлен дори Хенрих (Анри) дьо Ено - регентът на създадената през 1204 г. от кръстоносците върху руините на Византия Латинска империя. Хронистът Жофроа дьо Вилардуен разказва как при своя поход в планината през август 1206 г. наследникът на графовете на Фландрия се озовава със своята армия пред стените на намиращия се на брега на реката Арда "красив замък" Вишеград.

Той го превзема и го прави своя резиденция. Тук Хенрих разбира за смъртта на брат си, пленения след прочутата битка при Одрин от април 1205 г. от българския цар Калоян първи латински император Балдуин, а баронският съвет го избира за следващ владетел. От пребиваването в крепостта Вишеград на най-видните френски рицари през 1206 г. вече е открита и следа - забрало на рицарски шлем, датиран в първата половина на 13 век.

Разкопките във Вишеград ще продължат през май и юни с екип от 30 човека. След това започва кампанията на Перперикон, където през юли, август и септември се очаква да бъде окончателно разкрита намерената през миналата година пищна резиденция на епископите на Родопите от 6 век.