Преди година и половина  екипът ни беше потърсен за помощ от жители на село Беренде, които възмутени разказаха, че безхаберие затрива един от най-уникалните храмове в България -"Св. Св. Петър и Павел", който се мери с Боянската църква по безценни стенописи и възраст, предава Нова телевизия.

Смята се, че храмът  е построен по времето на Иван Асен II през 13 век. Тук е изрисуван лика на владетеля, а има хипотеза, че той може и да е погребан в светата обител. Храмът в Беренде се рушеше  пред погледите на институциите и Българската православна църква. Досега. Оказа се, че реставрация е започнала.

Средновековният храм "Св.Св. Петър и Павел" се намира до драгоманското село Беренде, по-точно в местността "Селище", на левия бряг на река Нишава. "През април 2019-та открихме храма в почти рушащо се състояние. Гробището до църквата и сега прилича на декор за филм на ужасите. „Църквата се поддържаше много. Имаше хора, които я посещаваха.

Имаше килими, пътеки. Обаче сега казват, че по  време на партизанското движение са обезобразили стенописите,“разказа Филип Симов, жител на селото.

„Ценното е, че тя съществува от 13 век. Има различни легенди за нея. Тя все пак е гробищна църква. Някои от тях се базират на исторически данни. Твърди се, че когато цар Иван Асен Втори е отивал към съседните държави е минавал от тук и си е оставил царските атрибути. Покойният Божидар Димитров подхвърли версията, че спокойно може и да е погребан там“, допълни кметът на Драгоман Андрей Иванов.

През 2017г. вече покойният професор Божидар Димитров обяви, че има планове за преместването на църквата „Св. Петър и Павел“ в Националния исторически музей. Храмът, освен със стенописите си от  XIII в., е уникален с единственото запазено изображение на Иван Асен II.
„За да може се види от всички посетители и гости на България.

Но местната общност, включително и ние, застанахме зад вариант Б за църквата. Да си остане на същото място, където е изградена и да бъде съхранена във вид, в който е достъпен за жители и поклонници“, спомня си Андрей Иванов.

Само, че  три години по-късно тя все още не е достъпна. Църквата остава в селото. Не само заради несъгласието на хората, но и заради това, че проф. Димитров получава уверение от ръководството на община Драгоман и църковното настоятелство, че ще се направи всичко възможно за реставрацията й. През април миналата година открихме храма в ужасно състояние.

Разбрахме, че е починал предишният свещеник, а след смъртта му е подменено старото църковно настоятелство, без тяхно знание.
„Бяха разбили църквата, имаше някакъв обков, който беше задигнат.

И за да не тече, бяха отпуснали някаква малка сума. След това беше хванал двама трима хора от възрастните, единият от които пиеше много. Изтеглиха парите, а отпред все едно кокошарник са замазвали, не църква“, разказа Надежда Симова, бивш църковен настоятел.

Замазали я с вар, а на въпроса: Къде са отпуснатите пари, от Софийска Света Митрополия не могли да отговорят. Единствено пътят от селото  до църквата бил направен, защото предишният бил стръмен и черен. Сега пътят е разширен, но по него може да се мине само с високопроходима техника. Защото не е  асфалтиран. 25 хиляди лева не стигнали да бъде довършен.

Интересен е фактът, че в медиите преди три години  се появява информация, че е започнал ремонт на храма и реставрация на стенописите.
Ресорният зам.кмет Лидия Банкова тогава ни обясни, че има издействана сума  от Софийска Света митрополия от анонимен дарител за възстановяване на храма. Само, че реставрация не започва.

След година и половина отново се върнахме  в Беренде. Оказа се, че след нашата намеса е започнало възстановяване  на храма.
Колко време обаче е необходимо за реставрацията на църквата, която напомня за средновековната ни история?

На всички наши въпроси отговори един от най-известните и признати в страната ни и света реставратори - Владимир Цветков. Работил е по реставрацията на Боянската църква, църквата Св.Стефан в Истанбул, Голямата базилика в Плиска и много други храмове. От него разбираме, че не само се работи, но и има голям напредък във възстановяването една от най-старите църкви у нас.

„Работата започна през април миналата година,след договор със Софийска митрополия, която е собственик на църквата. След съгласуване с Министерството на културата започнаха работите.

Може би година и половина преди да започнем  същинската реставрация и стенописите  беше направен ремонт на покрива и на дренажа със средства осигурени от Дирекцията по Вероизповеданията, които бяха приведени на община Драгоман. Като цяло църквата е изчистена, белият воал, той покриваше повърхността, беше премахнат. Вече виждаме това което е останало след 700 и повече години на стената“, разказа реставраторът.

Възстановителните работи обаче не протичат безпроблемно. Разбираме, че под дренажа прониква вода и това затруднява дейностите по реставрацията.

„Материалите, с които се работи изискват определена среда , влажност и температура. И в момента са изготвени проекти, които да отвеждат тази вода от основите при снеготопене. Отвътре ще бъдат направени нови мероприятия и там ще бъде създадено условие тази вода, която е във основите да и бъде възможно да се изпарява“, обясни Владимир Цветков.

Проектът е внесен в Софийска митрополия. Имаме уверение е от там в лицето архимандрит Василий, че в най-скоро време той ще бъде разгледан и проблемът ще бъде решен.

„Ако те не го направят, ние досега 18 храма възстановихме, ще го направим ние с лични дарения“, подчерта зам. кметът на Драгоман -Лидия  Банкова.

След като се направи защитно покритие на сградата и се реставрират стенописите, тя трябва да се пази съхранява и поддържа.
„Защото, ако не се поддържа една сграда, тя се руши. Тя е оцеляла 700 години, което е уникално. Конструктивно е в много добро състояние, и това е голям шанс за нас. И голяма отговорност, защото тази  църква е знакова“, допълни реставраторът Владимир Цветков.

Знакова е и за хората в Беренде, и за тези, които тепърва се запознават с историята на храма.

„Много посетители са идвали от цяла България. Идвали са от Италия…“, спомня си Филип Симов.

Идвали са и ще идват. Поне така обещаха институциите. А, другата добра новина с която ни посрещнаха след година и половина е, че Маломаловския манастир вече има нотариален акт.Той е напълно разрушен и само останките от църквата напомнят за съществуването му. Предстои община Драгоман да кандидатства по програма за европейски средства и още една светиня да бъде възстановена.

„Освен манастирски сгради, църквата няма стенописи.  Оказа се обаче, че тези стенописи са свалени на времето от реставратора и се съхраняват в Драгоман“, обясни Владимир Цветков.

Реставрацията на светата обител в село Беренде започна, а надяваме се скоро да започне и възстановяването на Маломаловския манастир, а потресаващите кадри от  репортажа, никога повече да не бъдат показани.