Съюзът на българските писатели (СБП) категорично подкрепя наследниците на великия български поет Никола Вапцаров да не бъде откриван в Благоевград „македонски” културен клуб с неговото име. Това се казва в изпратено до БТА изявление на председателя на СБП Боян Ангелов.

„Претенциите на братята от Северна Македония не са основателни, защото всички документи, които имаме, а и нашето самочувствие и чувство, което имаме ние, роднините - аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги сме твърдели, че сме българи, защото сме родени от майка българка и баща българин. А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че по произход е българин, с националност българин”, категоричен е Никола Вапцаров, племенник на поета.

На същата позиция е и изтъкнатият режисьор и член на СБП Мая Вапцарова, племенница на безсмъртния поет.

СБП безапелационно подкрепя позицията на нашето Министерство на външните работи, че подобен акт с нищо не допринася за добросъседските отношения между двете братски държави, се казва още в изявлението.

Припомня се, че Никола Вапцаров е български поет със световна слава и известност. Гениалното му творчество отдавна е станало част от нашата литературна съкровищница и символ на борбата за мир и човешки свободи.

„Ние, българските писатели, вярваме, че кметът на Благоевград, г-н Илко Стоянов, ще предприеме всички законови мерки за осуетяване на тази провокация и подкрепяме изявлението му, че в града винаги е царял дух на гостоприемство и всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли в града, стига да не накърняват българските национални светини”, се казва още в изявлението.

От писателския съюз изразяват надеждата си, че българското правителство ще възстанови държавната литературна награда на името на Никола Вапцаров, чиито носители са поети от световна величина - Иняцио Бутита, Едуардас Межелайтис, Амрита Притам, Ернесто Карденал, Ален Боске, Уилям Мередит, Олег Шестински, Владимир Соколов, Ярослав Ивашкевич, Никифорис Вретакос. Надяваме се също цялата българска общественост да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за гавра с нашата национална чест, се казва още в изявлението.