Село Връбник, известно като най-българското село в Албания, вече е свързано с областния си център град Билища. Това стана възможно след съдействие и сигнализиране от страна на известния български бизнесмен, родолюбец и филантроп д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет за липсата на асфалтиран път между двете населени места.

Благодарение на отпускане на бюджет по линия на Официалната помощ за развитие за реконструиране на втория лот на пътя, свързващ двете населени места, хората от района, голяма част от които са с български етнически корени, спокойно пътуват.

Инициативите на д-р Врабевски и Фондация Българска памет през изминалия месец са не само многобройни, но и изключително важни за българското самосъзнание и родова памет.

През ноември се проведе 7-дневен културен фестивал „#EntreCultFest“ - Фондация Българска Памет изпълнява проекта в партньорство със „Сдружение за Македонско-Българско приятелство” гр. Битоля, Република Северна Македония и сдружение “ГЛАС“ Босилеград, Република Сърбия. По време на културния фестивал участниците – все млади хора – участваха в редица творчески инициативи, разгръщащи техния потенциал. Петдневен семинар, финансиран от д-р Врабевски в рамките на социално-информационна кампания на Фондация Българска Памет "От двете страни на границата", даде възможност на младежи от Битоля и Родопите да посетят спиращи дъха места и да се срещнат с интересни личности.

По време на семинара младежите участваха в множество творчески, образователни и развлекателни активности. Инициативата е продължение на дългогодишната стратегия на Фондация Българска Памет в посока добросъседство между двете държави. Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от ангажирана държавна политика в посока добросъседство и приятелство между България и Северна Македония и да покаже, че отдавна е дошло времето за дипломация, сплотеност и приятелство между братските държави в името на светлото бъдеще на младото поколение, в името на общата история, корени и култура.

В рамките на семинара младежите се срещнаха и с Негово Величество цар Симеон Сакскобурготски в двореца Врана. Последният български монарх получи специален подарък за спомен – картина, изобразяваща архитектура от град Битоля. Младежите - участници в семинара представиха свои картини в Народното събрание под надслов “От двете страни на границата”. През призмата на младите творци бе представан погледът им към това какви трябва да са отношенията между България и Северна Македония.

“Щастлив съм, че имам възможност да ви представя тези прерасни млади хора, защото те олицетворяват модела на работа на Фондация Българска Памет вече 16 години – умни, будни деца от двете страни на границата, с общи мечти, интереси и любопитство към света. На нашите събития наблюдавам как общуват, как се забавляват заедно, учат заедно и създават приятелства – това е безценно и си давам сметка, че всяка инвестиция си струва, когато е в полза на такива чудесни деца. Те ни дават един много нагледен урок по дипломация”, сподели д-р Врабевски.

Освен за духовната храна на жители от Република Северна Македония д-р Врабевски и Фондация Българска памет мислят и за хляба насъщен – те осигуриха продукти от първа необходимост за семейства от Битоля и Охрид. Това е поредният пример за дългодишната работа на Фондация Българска Памет в посока трансгранично сътрудничество и добросъседство с Република Северна Македония. Д-р Врабевски и Фондация Българска памет от години се грижат за здравето, духовния живот и подобряването на стандарта на жители от РМС. Сред предстоящите цели на председателя на Фондация Българска памет е създаването на българско училище в Република Северна Македония.

Д-р Врабевски е известен като най-големият дарител на български културни сдружения в Северна Македония – сред тях и сдружение „Цар Борис III“, което откри едноименния български клуб в Охрид, който бе нападнат два пъти след откриването си. „Трябва да работим за премахване на езика на омразата и да даваме личен пример“, категоричен е д-р Врабевски. През февруари 2022 г бизнесменът ще финансира гостуването на една от най-популярните български театрални постановки в РС Македония. Входът ще бъде свободен за зрителите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук