Общински съветници в Пловдив решиха да бранят Панагюрското златно съкровище и да не дават то да бъде предоставено на Националния исторически музей в столицата.

Петима съветници от групата на “Браво Пловдив" са внесли предложение тази културна ценност да остане в Регионалния археологически музей в Пловдив, съобщава Plovdiv24.bg.

Според Закона за културното наследство съкровището трябва да се пази в Пловдив, но по силата на сключен договор с Националния исторически музей то се предоставя на столицата. Срокът на документа обаче вече е изтекъл и общинските съветници предлагат той да не бъде подновяван.

За целта на следващата сесия на 20 юни Общинският съвет ще бъде разгледа нарочна декларация.

Мотивите на съветниците са свързани с това, че съкровището ще допринесе за развитието на Пловдив и ще увеличи потока от туристи. Сред доказателствата и примерите, които дават, са: 24-каратовото варненско съкровище, което съдържа 3000 накита и се намира в морската ни столица, Рогозенското съкровище, което се пази в музея във Враца и Луковитското съкровище, което е в Ловеч.

В предложението си те припомнят как Панагюрското златно съкровище е открито случайно от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови през 1949 г. при изкопни работи на фабрика за керемиди в Панагюрище. Димитър Цончев от Пловдив пръв завежда в инвентара на музея съкровището, което седи в града под тепетата до 1982 година, когато е взето с решение на правителството и пътува по света за експозиции.