Най-вълшебните персонажи от славянската митология ни приканват на щуро приключение из Полша – в реален и магичен вариант – в първата книга от забавната поредица детско-юношески романи „Пазители на портите: Яга и къщата на орлови крака“ от полския писател Мачей Рожен, която вече блести и на български език.

Почитателите на „Кало змея“ и „Приказка за Долната земя“ ще бъдат въвлечени в нов, зашеметяващ и вълшебен свят, вдъхновен от някои от най-популярните полски легенди, в който по улиците на съвременен Краков крачат феи, демони, зли бесове и опасни мори.

Време е да се гмурнем в историята на вещицата, позната на всяко българско дете като „баба Яга“, която обаче съвсем не е баба, а малко – и изключително необикновено – момиче. Дръжте се здраво, защото ви очаква шеметно пътешествие към Омагьосаните котловини!

Яга Кокошето краче е на десет години и, както подобава на истинска жителка на село Бъбривка, е вещица. Освен това малкото момиче е и истински експерт в поне три области. Първата – синините и раните, които Яга смело колекционира. Втората – Омагьосаните котловини, които Яга познава като дланите на двете си ръце. И третата и най-важна – къщите на кокоши крака, за които Яга знае почти всичко.

Все пак, когато майка ти е лечителка на магически създания, а баща ти развъжда къщи на кокоши крака, няма как да не поназнайваш някои неща за тези невероятни същества. А когато най-добрата ти приятелка е мъничка къщурка на име Пъзливка, ставаш истински професионалист!

Познанията на Яга се оказват ключови, защото насред веселбата на ежегодния Еньовденски пазар настъпва истински хаос. Опасни мори и зли зверове предизвикват ужас сред жителите на Бъбривка. Някой открадва безценните яйца, от които ще се излюпят новите къщи на кокоши крака. А с тях отвлича и родителите на Яга.

Изправени срещу смъртоносен заговор на могъщ поръчител, който иска да използва яйцата, за да върне стария ред в магическия свят, Яга и Пъзливка ще трябва да отпътуват към вълшебния Краков. Там, из китните улички и мистериозни пещери, скрити от очите на обикновените хора, Яга ще открие неочаквани съюзници и лукави врагове. И ще разбере, че понякога най-криволичещите пътища водят най-бързо до целта…

Оригинална, изпълнена с чудати същества, приключения и тайни, „Яга и къщата на орлови крака“ дава началото на магична поредица, в която древно Зло се пробужда и няма да намери покой, докато не възвърне властта си над Земята. 

Допълнена със специален речник на митологичните славянски същества, съставен от преводачката Десислава Недялкова, тазу щура приказка за малки и големи ще ви потопи във въртележка от забавления и опасности по стъпките на Яга Кокошето краче.