През септември 1979 г. Далчев е във Виена където се представя негова изложба, придружен от съпругата си Ана Далчева. При закриването на изложбата той шокира всички: обявява пред вестник  “Ди пресе”, че няма да се върне в България, а ще замине със семейството си в Щатите.

В САЩ се озовава след куп перипетии около получаване на паспортите си от България, но ги получава чак след намесата на самата Людмила Живкова.

Автопортрет на Далчев като млад живописец

В Щатите сякаш Далчев започва надпревара с времето. Прави паметник на Макгахан в Ню Лексингтън, паметник на Свободата , проект за паметник на легендарния олимпийски спринтьор Джеси Оуенс. Сближава се със семейството на Джордж Буш-старши, който събира  цяла колекция от пластики на Далчев.

Автопортрет на Далчев като скулптор на възраст

Но времето сякаш закриля Далчев  да работи до край.  Умира на 10 юли 2002 г., месеци преди да навърши 100 години. Погребан е в забележителния архитектурен комплекс “Кристалната катедрала” в Гардън Гроув близо до  Лос Анджелис.

В залите на СГХГ чрез 40 произведения, представителни за стилистиката на двата периода в изкуството на Любомир Далчев, се разкрива развитието на авторския му почерк.

СГХГ изложбата на Далчев

Той започва като студент по живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов, после заминава в Рим и там завършва скулптура при проф. Лупи, където учи в един клас с Алберто Джакомети и Сретен Стоянович. Нататък специализира  в Париж.

С идването си в родината той е включен в изграждането на Съдебната палата и оттам нататък започва триумфа му като скулптор.

Документалните филми, свързани с живота и творчеството на Далчев се излъчват на първия етаж на СГХГ.  

Произведения като "Самуиловите воини", "Блудният син", "Йов", "Маутхаузен", авторството му в Съдебната палата, Паметникът на Климент Охридски до Софийския университет, десетки скулптури и  мемориални комплекси  бележат в негово лице създаването на  модерната българска скулптура, през XX век, за да се обобщава днес като "Векът на Далчев".

Професор Любомир  Далчев поставя началото на нова школа в българската скулптура, която процъфтява с първите изяви на неговите ученици , които са Велислав Минеков, Галин Малакчиев, Никола Терзиев-Желязото, Иван Нешев, Альоша Кафеджийски, Крум Дамянов .

Втората част на изложбата е разположена във  филиала на СГХГ - галерията „Васка Емануилова“ . В експозицията там  има фотографии от ателието на нереализирани проекти, документални и архивни материали, непоказвани камерни произведения и рисунки.

Между двете галерии в градинката на гърба ва Централния военен клуб, много хора са виждали единствената скулптурна галерия на открито, която съществува от 1974 г. и е изцяло от опазени и събрани  произведения на Любомир Далчев, собственост на СГХГ.

Куратори на тази забележителна изложба на уникалния ни скулптор са Аделина Филева, Красимир Илиев и Галина Декова .Подготвя се и излизането на голяма монография с творби и биография на уникалния ни скулптор.  

Не пропускайте тази забележителна изложба на скулптора ни Любомир Далчев, един световен нашенски творец, която ще продължи август и септември.  

Савка ЧОЛАКОВА