"Двойно отражение" представлява танцов интерактивен пърформанс и филм, в който се експлицират нови идеи и художествени практики, подкрепени с виртуални реалности. Музикалната среда е създадена от еклектика на дигитална медия на класическа музика и дръм сет. Композитор на филма е Ефемия Фард.

Полифонията от движение се свързва по парадоксален начин с минимализма в концептуалното изкуство на изразяване, обогатен с дигитална образност, имаща за цел да представи движението на духа, независимо от пола.

Проектът е важен за тандема Фард като танцьори, хореографи, сценаристи и режисьори, които знаят как да промотират, популяризират и разпространяват българското творчество.

Освен танцовия интерактивен пърформанс, другото художествено произведение, което създават, е трейлър. Идеята е по един изключително атрактивен и нестандартен начин, чрез аудио – визуалния език на анимацията и добавените реалности, да се представи танцовия пърформанс и филм интерактивно.

Убеждението, което се нагнетява, е, че танцовия интерактивен пърформанс, трейлъра, мейкинга, представянето пред публика, както и пресконференцията пред медиите, ще си взаимодействат, като вдъхновяват и популяризират българското танцово и анимационно изкуство.

Успехът на танцовия пърформанс и на филма са предпоставени и поради факта, че в екип участват изключителни професионалисти -  в областта на операторското майсторство, записа на звук, създаване на музикална партитура и монтажа. Лилия Коева, един от най-изтъкнатите български цигулари, изпълнява музикалната композиция, а на рояла е Ефемия Фард.

Участват танцьорите Антоана Петрова и младата естрадна надежда на България Марио Кръстев.

Студентът по анимация от НБУ - Арман Моазени взе участие в уъркшопа, в който даровития и успешен български аниматор Николай Матев, заедно с режисьорите Ефемия и Араш Фард, предадоха опита за записа на движения и новата им форма на взаимодействие с елементи на анимация, добавени реалност и моушън кепчър костюми.

Стефан Бояджиев - преподавател по режисура на монтажа, подкрепи филмовия анимационен проект.

"Двойно отражение" съчетава еклектичната структура на танцов интерактивен пърформанс и анимационен филм и ще дава възможността  да бъде представен на многобройни български и международни фестивали. Сътрудничеството между изтъкнати творци, студентите от НБУ, ученици, доброволци, както и между танцьори, режисьори, монтажисти, има своето по-нататъшно дългосрочно развитие, като част от по-широка образователна платформа, включваща представяне на проекта в НБУ.

Проектът има визия за надграждане, като създадения танцов интерактивен пърформанс ще бъде представен пред академичните среди на НБУ, също ще бъде разпространен чрез качване в канал YOU TUBE с код за достъп и изпращане на международни фестивали.

Мейкингът, трейлърът, видеата и снимките са начин да се достигне до неограничен брой зрители чрез интернет платформи. Резултатите от анимационния филм „Двойно отражение“, довнасят една добавена стойност, която ще бъде използвана многократно след приключването му за популяризиране на българското танцово изкуство в новата му форма на взаимодействие с елементи на анимация, добавени реалност и системата моушън кепчър.

Танцовият интерактивен пърформанс, както и художествените му постпродукти - трейлър, мейкинг, видеа и рекламни послания, създават магнетично, олекотено, субективно пространство, което работи на подсъзнателно ниво, като имплантира новите идеи в съзнанието на публиката.

Иронията и хуморът предпоставят изживяване на удоволствие у всеки зрител от аудиторията в България и по света от танцовия спектакъл, с обрат на финала, който ще предпостави размисъл и преоценка от зрителите.

Идентификацията на героите се постига чрез създаване на история - танц със силна социална и хуманна измеримост.

Високата степен на информираност на публиката е важна предпоставка за приобщаването и към проекта „Двойно отражение“, чрез средствата на агресивната рекламна стратегия. Медийната стратегия, както и цялата концепция за реклама и представяне на танцовия интерактивен пърформанс, и анимационния филм, довеждат до разширяване на зрителската аудитория глобално.

Рекламоносители и форми на съдържание по медийният план са PR статии, видео съдържание, снимков материал,  трейлър и тийзър на анимационния филм, както и филм за филма.

В допълнение, проектът би предизвикал дискусии по един от най-чувствителните въпроси на съвременния свят, а именно как се променя обществото вследствие на проблемите с „вирусната“ интерпретация в семействата.

Проектът е създаден с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Първото издание на ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, е с огромна популярност -тържествената церемония по връчването на БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ НАГРАДИ, беше излъчвана в 63 държави. Почетният патронаж беше поет от Вицепрезидента на Р България, г-жа Илияна Йотова. Националната преса на всички наградени филми отрази провеждането на фестивала. „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ създава световна платформа, която привлече в София филми с остро социална тематика от цял свят - събиране на творческа и креативна мисъл. Специалният фокус на фестивала беше с насоченост към жените, създаващи кино, както и каузата, зад която застава „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ - срещу домашното насилие във формите му- над жените и над децата. Каузата сплоти световната филмова мисъл и във втората мисия на фестивала, а именно опазването на околната среда.

В първото издание на фестивала Столична община подкрепи го подкрепи логистично, чрез включването на председателя на общинския съвет Георги Георгиев, с видео изявление и с предоставяне на алея в Докторската градина. Слоганът на фестивала беше: „С цвете срещу насилието над жените“ – изразяването на тази концепция беше реализирано със създаването на „Зелена алея на славата“, в която зрителите на фестивала засадиха розите /служещи за украса на тържествената церемония/, в специалната алея в Докторската градина, предоставена от СО, която вече се нарича „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“.

https://www.youtube.com/watch?v=r3qLMl3oYiI

Първото издание на фестивала през 2022г. беше с художествен директор режисьорката Ефемия Фард.

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/276910-parviyat-v-balgariya-golden-femi-film-festival-se-provede-pod-patronazha-na-vits

Поздравителни адреси от режисьори, сценаристи, продуценти от 63 държави бяха изпратени до фестивала. Създателите на селектираните ленти отразиха провеждането на „ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ и аплодираха България за провеждането на иновативния знаков културен маркер от живота на столицата, който се превърна в световно събитие.

За първото издание на фестивала филми бяха изпратени от:

България, Индия, САЩ, Германия, Испания, Италия, Обединеното кралство Великобритания, Бразилия, Франция, Украйна, Гърция, Канада, Аржентина, Мексико , Австралия, Египет, Хърватия, Сирия, Сърбия, Полша, Португалия, Норвегия, Иран, Малайзия, Турция, Китай, Корея, Чехия, Азербайджан, Узбекистан, Тунис, Швейцария, Перу, Ирландия, Унгария, Чили, Белгия, Австрия, Армения, Шри Ланка, Словения, Сенегал, Пуерто Рико, Филипини, Панама, Нова Зеландия, Мароко, Черна гора, Македония, Ливан, Япония, Израел, Ирак, Естония, Еквадор, Кипър, Конго, Камерун, Беларус, Алжир, Румъния.

Развиването на публики от дипломатическите среди, беше подкрепено от Посолствата на Аржентина и Мексико, които отразиха на страниците си провеждането на фестивала.

https://ebulg.cancilleria.gob.ar/es/node?page=1

Фестивалът НЕ БЕШЕ подкрепен с държавно финансиране, но той предизвика огромен интерес и разви нови публики.

Маркетинговата стратегия на фестивала предвиждаше развиване на аудитории, от зрители на фестивала, които бяха осведомявани за селектираните и наградени филми, както и за образователните модули чрез публикации в интернет, както и в страниците на социалните мрежи на фестивала, съответно във фейсбук, инстаграм, туитър и линкедин като част от общата рекламна стратегия за популяризация на културното съдържание на фестивала.

В допълнение, предвиждането по управление на риска чрез паралелено провеждане на всички събития в дигитална среда увеличи разпространението на новините за фестивала. България беше представена пред света като форум за филми, които информират по художествен начин обществеността за социалната проблематика. Представянето на фестивала онлайн доведе и до устойчивост в случай на ново пандемично затваряне.

Главна цел на първото издание на фестивала беше да популяризира България, в частност София, като световен културен център за разпространение на филмово изкуство.

В перспектива се надяваме, при провеждането на второто издание през 2023г., да създадем условия за развитие на филмови пазари, на които филмови агенти да се свързват с продуценти, сценарист и режисьори за бъдещи ко-продукции, както и за присейли, и откупуване права за излъчване на филми. Изпълни се важната ролята за създаване на специфичната атмосфера, в която се проведе фестивалът - социално-културния фактор: определяне на характера на град София, културна традиция на целия регион и социално-психологически фактори -ангажираност на неговите жители, и световни публики.

 

Пресконференцията и провеждането на фестивала през 2022г. беше с участието на международни екипи и множество създатели на аудиовизуално художествено съдържание от цял свят.

Определеният награден фонд с дипломи и наградни статуетки за получените награди, популяризира България по света.

Провеждането на фестивала спомогна да се свържат творци –режисьори, сценаристи, продуценти от целия свят с висококвалифицирания екип от селекционери и жури, като по този начин ефекта на въздействие се превърна в трансграничен.

Извърши се разпространение на културно съдържание с домакин град София, като европейски и световен център за провеждане на фестивала дигитално и като реален фестивал.

Всички членове на екипа споделят разбирането, че провеждането на ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, с включване на творци, публики, тематики, свързани с жените в киното, защитата от домашно насилие и за опазване на околната среда, е мисия, която трябва да бъде изпълнявана, в полза на обществото. Фестивалът ще се провежда ежегодно.

От изключително важност за създателите на фестивала беше постигането на европейско и национално измерение. Бяха наградени създатели на кино

Golden FEMI Най-добра актриса Ирен Корбеле за филма „Либелула“ Испания

Golden FEMI Най-добър млад режисьор Марк Лакатош за филма „Обсадата 2“

Унгария

Golden FEMI Най-добър режисьор на късометражен филм

Irene Garcés Ruiz „Cuando llegue la carta” – „Когато пристигне писмото“ Испания

Golden FEMI за най-добър оператор на късометражен филм Jalousie – „Ревност“ Полша Ewa Barbara Borowska, Kinga Klimczak

Golden FEMI за най-добър звук в анимационен филм и социални проблеми за филма „Магьосница“ Клаудия Вайда /Klaudia Ptasińska-Wajda/ Полша

Златен FEMI Най-добра абстрактна анимация –/Dune Ferenc Mikulas/ - Унгария

Golden FEMI Най-добра абстрактна анимация - Дюна Ференц Микулаш - Унгария

Златен FEMI Най-добър документален филм La Vid (A) Ezequiel Comesana - Испания

Golden FEMI Най-добри кинематографични решения Nuovo Cinema Para-Virus Daniele Pignatelli Италия

Златен FEMI Най-добър игрален филм Стълбата Режисьор: Влад Пъунеску Румъния

Продуцентска компания: Castel Film Studios (Букурещ, Румъния)

За създателите на фестивала са много важни и хората с увреждания. Специална награда беше връчена на представителите на Обединено кралство Великобритания:

Golden FEMI Най-добър филм за танцова музика със силен социален фокус - „От мен“ – From Me - Обединено кралство Великобритания

Имената на танцьори са: Джак Кони, Дейзи Гарет, Алис Хадок, Ани Парсънс, Лорън Пейн, Оуейн Тейлър, Хана Вестерман, Режисьор е Ейми Лавлок.

Други членове на производствения екип на филма от Великобритания са:

Саймън Уайтинг (музикален директор)

Ела Флийтууд (водещ)

Мотивацията на създателите е да бъде насърчен междукултурния диалог по болезнени социални въпроси, водещи до стрес, бедност и загубата на човешки животи.

Постигната е удовлетвореност от творческата дейност по провеждането на първото издание на ГОЛДЕН ФЕМИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, който успешно разви кампании срещу домашното насилие. Категорично се споделя становището, че потребностите, които имат публиките на национално и световно ниво, е да им бъдат разяснени проблемите, през които преминават жените и децата, които са най- уязвими.

Продуцентската компания, която осъществи създаването и разпространението на анимационния филм „Двойно отражение“ е „ЕМ.ДЖИ.И.3“. Основана е през 2003г. от д-р М. Фард за провеждане на фестивали, производство на игрални и документални филмови проекти, концерти, сценични програми, благотворителни събития, реклами, издава художествена литература.

Филмите, които продуцира са със световно разпространение и са носители на множество награди, като: за най- добър режисьор на документален филм  Standalone Film Fastival and Awards USA, от Universal Film Festival .

Филмите на Ефемия Фард, д-р М. Ескандари Фард – Араш и аниматорът Николай Матев, получават постоянно международно признание по престижни филмови фестивали и платформи. Доказателство за това са многобройните селекции и награди:

„Дефектът Пигмалион",  Музикално- танцова драма с анимация 2021г.

Награди:

Номинацията на филма „Дефектът Пигмалион" за наградата „Златен Коперник" във Варшава  на 12th Educational Film Festival EDUKINO.

 Наградата на фестивала "Златен кукер" в София,

Наградата на „Славянска приказка" МФФ

„Дефектът Пигмалион" получи и Сертификат за наградата си от AWMIFF 2021 Аруба

Наградата за най- добър сценарий  на МФФ в Киев, Украйна – на 25- тото издание на „Золоте курча".

Кратък обзор за фестивалите, на които представихме българското кино с филма „Дефектът Пигмалион“:

Noble International Film Festival And Awards - Индия

MAGICA Advertising Festival - Великобритания

Animae Caribe International Animation & Digital Media Festival- Южна Америка- Тринидат и Тобаго

EATSA ARTLAB Индонезия

First-Time Filmmaker Online Sessions САЩ

Lift-Off Online Sessions Великобритания.

ANIMART FESTIVAL - Гърция

African Women Mobile International Film Festival - Аруба

Iranian Film Festival – San Francisco - САЩ

Internacional de Dança - Imagens em Movimento- Са̀о Па̀уло, Бралзилия

12th Educational Film Festival EDUKINO Варшава, Полша /ZACHETA - National Gallery of Art - Warsaw Poland/.

FESTIVAL ANGAELICA  - САЩ

Paus Premieres Festival

„Златна роза" – Варна

Magica Advertising Festival 2021  Лондон, Великобритания

 

Официална селекция Rofife Film Festival Турция Истанбул 2022

Official selection 4th Meihodo Festival USA 2022 

Официална селекция Athens Digital Arts Festival в Атина 2022

Официална селекция The Fear Faire Film Festival в Лас Вегас, САЩ

Официална селекция Gagarin.Doc International Student Film Festival, Русия

Официална селекция Nisville Movie Summit - Nisville Jazz Festival

"Смешният съд" 17:45 мин. игрален  2021г.

 

Награди:

Официална селекция и Наградата за най- добра режисура Cinema and YOU, Украйна

Наградата за режисура „Тракийски Ритон“ на МФФ "Славянска приказка",  България

Наградата за най- добра мъжка роля  за Николай Урумов на МФФ "Славянска приказка",  България

Наградата за най- добър късометражен филм на МФФ в Киев, Украйна – на 25- тото издание на „Золоте курча".

 

 

Селекции:

Официална селекция  First-Time Filmmaker  САЩ

Официална селекция Lift-Off Online Sessions Великобритания.

Официална селекция  "Славянска приказка" България.

Официална селекция Noble International Film Festival & Awards NIFFA, Индия

Официална селекция  Green Bay Film Festival САЩ

Официална селекция „Златна Роза“, Варна

Официална селекция Kenya International Sports Film Festival

Официалната селекция на Multicultural Film Festival, Toronto 2021, Канада във Fox Theatre.

Официалната селекция Rofife Film Festival Истанбул, Турция  2022

Официална селекция Monaco Streaming Film Festival, Монте Карло 2022

Официална селекция Festival del Cinema di Cefalù, Италия 2022.

 

 

„Двойно отражение“ беше представен и пред огромната публика на Golden FEMI Film Festival, като получи възторжени отзиви и оценки!

 

Историята с дълбока социална тематика на филма „Двойно отражение“, разказва за…

Детска площадка в парка. Момченце си играе с гълъби. Майката на детето се усмихва и го прегръща. Майката и детето се прибират в къщи. Жената нахранва детето и го слага да спи. Късно през нощта се връща бащата. Той е с шапка на машинист на влак. Пиян е и трудно се държи на краката си . Не може да пази равновесие. Влиза в стаята при спящите си съпруга и син, строполясва се с дрехите в леглото до тях и той заспива.

Бащата, майката и момченцето се хранят, седнали около масата в кухнята. Бащата си налива алкохол и се напива. Майката се опитва да го спре. Бащата хваща ръката на майката и я извива. Зениците на очите на момченцето се разширяват от ужас от гледката.

Майката с момченцето отново е в парка. Момченцето седи до нея на пейката и не се отделя. Те са много тъжни.

Бащата, майката и детето са в дневната на апартамента. Майката е с червената рокля, с която е разхождала детето в парка. Бащата е пиян, сърди се че жена му е с къса рокля и я пребива. Детето се опитва да го спре като се промъква между двамата и отблъсква с малките си ръчички бащата .

Момченцето събира всичките си играчки /влакове, мечове, колички/, хвърля ги в кофата за боклук и отгоре слага шапката на машинист.

Момченцето започва да танцува с червената рокля на майка си.

Млада висока жена с дълга коса танцува на сцената. Когато си тръгва от театъра, група мъже я закачат на улицата. Единият от мъжете дръпва косата и, която пада. Перука е. Без перуката се вижда, че това е млад мъж.

Социалното послание на анимационния филм „Двойно отражение“ обединява в сценария си два много сериозни проблема – насилието над жените и влиянието, което това насилие осъществява върху децата в семейството.

Ефемия Фард и д-р М. Есканадари Фард - Араш