Варна загуби видния общественик Маргарита Войнова. Ето какво написаха по този неприятен повод на страницата на Градска художествена галерия във фейсбук:

"С тъга научихме, че ни е напуснала Маргарита Войнова - варненска художничка с ярък почерк и приятел на Градската художествена галерия - Варна.

За нас остана щастието, че я познавахме като човек и като творец, чието изкуство притежава своеобразна образност със звучен и чист колорит и композиционни решения, повлияни от фолклора на различни култури.

Тъжим за това, че се разделяме физически с Марги, но носим утехата от нейното художествено присъствие, оставащо завинаги с нас.

Маргарита Войнова е родена на 11.08.1952 г. във Варна. Учи в ателието на своя брат - големия български художник проф. Стоимен Стоилов.

Работи в областта на живописта, акварела, рисунката, керамиката, стъклописа, стенописа и художествения текстил.

Има реализирани десетки монументални стъклописи, стенописи, театрални декори и тъкан текстил в хотели и обществени сгради по българското Черноморие.

През 2006 г. издава първият си роман „Алсарио”. През 2008 г. написва литературен сценарий по мотиви от романа. Автор е на есета и разкази. Членува в Творческият фонд на СБХ и в Сдружение на художниците - Варна.

Акценти сред многобройните й самостоятелни изложби са:

2009 г., Галерия “Арте“, София - живопис, акварел,

2004 г., Арт салон на ООН - Виена, Австрия - акварел,

2003 г., Галерия “Алекси фон Шлипи“, Кънектикът, САЩ - живопис,

2002 г., Галерия “Джон Дорт“, Лион, Франция, акварел и живопис,

1994 г., Галерия “А Шед“, Пърт, Австралия - живопис и тъкан текстил

Участва в много сборни, тематични и конкурсни изложби, сред които са сборните изложби на Варненските художници, конкурсните изложби на „Алианс“ - България и Международното триенале на акварела - Варна.

Има номинации и грамоти от конкурсни изложби.

Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции на изобразителното и приложно изкуство в Австрия, САЩ, Швейцария, Финландия,Франция, Германия, Норвегия, Гърция, Турция, Русия, Австралия и др.

Светъл път към вечността!

От екипа на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук