След като на юбилейния 25-и София филм фест през март 2021 г. „Господ чу молитвата” на фестивалния директор Стефан Китанов този СФФ да бъде първият, който да отприщи след пандемията от Covid-19 фестивалите по света, 26-ото му издание премина при почти нормални условия. Затова сега вече напълно логично и умно звучи новото мото (slogan) на 27-ия СФФ „Да се свържем отново” (Reconnect).

Зрителите да съпреживяват заедно магията на киното в традиционното и най-подходящо място за това – в киносалоните. Да възобновят връзката си със силата на изкуството, което сближава. Да се срещнат дори и с голяма част от сегашните създателите на това чудо – „движещите се картинки”, изобретено преди почти 13 десетилетия от братя Люмиер.

Същевременно при откриването на СФФ-2023 в зала 1 на НДК неуморният двигател на най-големия наш кинофестивал Стефан Китанов изтъкна, че нашият свят е все още разделен и призова всеки човек да има ясна позиция в него. Кита ясно заяви своята: „„Аз съм на страната на нападнатия – на Украйна, аз съм за твореца, а не за администратора /визирайки сагата в Народния театър/. Аз съм на страната на Природата, на науката и цивилизацията….”

Основна кауза на 27-ия СФФ е „зелената идея”, загрижеността от климатичните промени, необходимостта планетата Земя да „диша по-добре и дълбоко” чрез своите „бели дробове” – горите. Какво по-добро доказателство за тази привързаност към екологията от избора на филма за откриването на фестивала – „Повелителят на горите/б.а.- буквалният превод би бил „Човекът, който прави/създава гори” / на Фолкер Шльондорф.

Кадър от филма "Повелителят на горите"  с Фолкер Шльондорф и Тони Ринаудо

Именитият германски режисьор среща на международен форум австралийския агроном Тони Ринаудо, лауреат на алтернативна Нобелова награда от 2018 г. „Бях много силно привлечен от тази магнетична личност – споделя носителят на „Златна палма” от Кан през 1979 г. и „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм за „Тенекиеният барабан” – от неговата всеотдайна работа и посветеност на Африка, от благотворителната му дейност.

Революционната идея на Ринаудо да стимулира повторното израстване на гори и земеделски култури в Африка от все още живи пънове и корени в „подземната гора” беше уникална. Така той е „залесил” десетки хиляди хектари пустееща земя, без да е засадил лично и …едно дърво! Нещо повече, Тони промени напълно у мен образа ми за Африка и африканците. У тях вече виждах упоритост, оптимизъм и воля за промяна. Затова и реших на моята напреднала възраст да заснема първия си документален филм

И така в 87-минутната цветна лента легендарният вече 83-годишен режисьор, нарамил кинокамера , обикаля заедно със забележителния австралиец /впрочем той говори и езика „хаус”/ над 20 страни в знойна Африка.

Действието се развива основно в Нигер, Сенегал, Етиопия, Гана и др. Навсякъде „повелителят на горите” е посрещан от местните хора като един от тях, като роден брат. Тони Ринаудо е наричан от тях „вожд на всички фермери”, защото неговият метод на естествена регенерация на почвата дава препитание на хиляди земеделци в Африка. Камерата на Фьолкер Шльондорф улавя пък всеки детайл от поведението, всяка мимика на героите –натурщици от филма.

Именно Фьолкер Шльондорф засади след прожекцията на своя филм и първото дърво в „Гората на София филм фест” в компанията на кмета на Столична община / СО/ Йорданка Фандъкова, Стефан Китанов и известния наш оператор и режисьор Радослав Спасов. Тази инициатива, носеща посланието да направим София по-зелена, на амбициозните организатори на фестивала от „Арт фест”, е подкрепена от СО и Yettel ( бивша Telenor).

Култовият германски режисьор Ф. Шльондорф и носителят на Наградата на София Радослав Спасов в кулоарите на НДК

Гората ще садят специални гости и участници във фестивала и се очаква да «зашумят» близо 1000 дръвчета. Всеки зрител на откриващия СФФ- 2023 филм в НДК можеше да си вземе фиданка за засаждане. Аз си взех люляк и той вече има достойно място в малката градинка пред нашия блок.

Наред с фокуса върху «зелената идея», 27-ият София филм фест ни носи някои нови неща и отлики от предишните издания. За първи път „тийнейджърите” у нас ще гледат филми специално за тях, на младежка тематика, третираща техните проблеми и вълнения.

За конкурса „Тийн” режисьорката Надежда Косева /на фестивала м.г. тя представи своя филм „Ирина”/ е подбрала 7 творби, като сред тях е и гръцко-българската продукция „Чуй ме”. Не са забравени и децата, като за тях е съставена специална детска програма /6 ленти/ от режисьора Андрей Хадживасилев. Той самият е автор на две от тях: „Случаят Кюри” и „Случаят Тесла” за деца, увличащи се по научни изобретения.

Фестивалният директор Стефан Китанов /Кита/ и кметицата на София Йорданка Фандъкова засаждат дръвче. До тях са Р. Спасов и Ф. Шльондорф

Също за първи път 12 филма, състезаващи се за Наградата за български късометражен филм, осигурена от Доли медия студио, ще бъдат прожектирани отделно от игралните филми. Обединени в три блока по 4 ленти и в рамките на конкурса, те излизат първо на белия екран в кино „Люмиер”, а след това от 4 април нататък зрителите ще могат да ги гледат отново и в театралната зала „Алма алтер” на Софийския университет.

Организаторите на 27-ия СФФ от „Арт фест” с финансовата подкрепа на Столична община /СО/ и Министерство на културата и в партньорство и с други културни институции, ни радват отново с изключително богата и разнообразна програма от 170 филми от 53 държави.

"Бел и Себастиан" е френското участие в специалната Детска  програма на 27-ия СФФ

Естествено и тази година «стожерът» на фестивала е Международният конкурс за първи или втори игрален филм на режисьори, както гласи неговият регламент. Именно намирането на тази интересна «ниша» в света на «седмото изкуство» най-вече допринесе нашият Фест бързо да се утвърди и нареди в Топ 50 на най-значимите кинофестивали в света. Голямата награда «София – град на киното» и премия от 7 000 евро, осигурена от Столична община оспорват по традиция 12 заглавия. Две от тях «носят печата» на родното филмово производство:»Изкуството да падаш» и «Добрият шофьор».

Сценарият на «Изкуството да падаш» е на Неда Филчева и Варин Дамянов, а режисьорът Орлин Милчев прави с него дебют в пълнометражното игрално кино. С главната роля на тормозената в училище и квартала тийнейджърка Борислава /Бори/, която решава, че единствено бойните изкуства могат да й помогнат да се защити от бабаитите, блестящо се «преборва» младата Елена Замяркова. Ще видим и познати любимци : Александра Сърчаджиева и Ивайло Христов, като съответно майката и дядото на Бори.

Александра Сърчаджиева и младата Елена Замяркова в сцена от "Изкуството да падаш" /реж. Орлин Милчев/

Проект на предишен «София мийтингс» - също важен компонент на СФФ, «Добрият шофьор» е копродукция между Финландия, Швеция и България. В него Малин Кръстев е таксиметров шофьор, който се е провалил като емигрант на Запад и се връща в България с надеждата да припечели и да се събере със семейството си във Финландия.

В другата основна роля ще видим тъй симпатичния на публиката Герасим Георгиев – Геро. «Добрият шофьор» е игрален дебют на режисьора Тонислав Христов, който вече ни е направил впечатление с няколко интересни психологически документални филми. Двата български филма от конкурсната програма след премиерните им прожекции можем да гледаме съответно на 23 март от 15.30 ч. и на 21 март от 13.30 ч. в Дома на киното.

Естествено победителят в конкурса ще бъде определен за 21-и път от международно жури. Тази година негов председател е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски от Северна Македония. Ще бъде показана и панорама от 9 филми на този безспорен майстор на киното – носител на високопрестижния «Златен лъв» от Венеция и номиниран за чуждоезичен «Оскар». В журито ще оценява и големият наш драматичен актьор Владимир Пенев. Победителят ще стане известен на церемонията по връчването на наградите на 25 март /събота/ от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Също по традиция, но още на първата киновечер се обявява и поднася Наградата на София за принос към „седмото изкуство” С нея тази година бе удостоен култовият за родното кино оператор, режисьор и сценарист Радослав Спасов, който тази година ще отбележи своята 80-годишнина. И кой би могъл да произнесе по-добро лаудацио за него от бележития ни режисьор проф. Георги Дюлгеров.

Плод именно на тяхното дългогодишно близко творчество зад камерата са редица крупни постижения на българската киноиндустрия. „Славчо е преди всичко един добър ЧОВЕК и много добър приятел – дълбоко развълнуван сподели Георги Дюлгеров. – Той се „рови” дълбоко в сценария, още далеч преди да започнем снимачната работа. На снимачната площадка никога не е питал като някои други оператори, къде да постави камерата, а е вече напълно готов за всеки един кадър. С него се разбирахме само с един жест, с една мимика.”

Приемайки плакета, изработен от неговия връстник, също вече 80-годишния Георги Чапкънов –Чапа, Радослав Спасов върна лентата назад към своето детство, към първия си учител в драмсъстава на Двореца на пионерите в София, режисьора Асен Траянов, незаменимата роля на грижовната си майка, към безценните уроци по операторско майсторство, получени от „бай” Димо Коларов.

Несравнимата Кейт Бланшет отново блести и в ролята на прочутата диригентка Лидия Тар в едноименния американски филм "Тар" на режисьора Тод Фийлд

Българско участие има и в Балканския конкурс, който също като Международния включва 12- заглавия. Сред тях са вече посрещнатият изключително радушно от нашата кинопублика „Майка” на утвърдената режисьорка Зорница София и румънско-българската копродукция „Мъже на делата”.

Както всяка година родните киномани се интересуват особено много от специалните гости на фестивала. И веднага можем да кажем, че няма да останат разочаровани. Защото сред тях са както наши вече стари познайници, като споменатият вече Фолкер Шльондорф, Биле Аугуст, Кшищоф Зануси и др., така и Джесика Удуърт, известна ни от „Белгийският крал” и чешкият режисьор Ян Сверак, който ни представя новия си филм „Витлеемска светлина”.

Логично в светлината на прожекторите най-вече ще заблести световноизвестната актриса Джералдин Чаплин, дъщеря на вечната легенда Чарли Чаплин.

Тя също ще получи Наградата на София на галата по обявяване на победителите в 27-ия СФФ на 25 март /събота/ от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. След награждаването ще можем да видим на белия екран най-новия съвместен филм на Дж. Чаплин и режисьорката Дж. Удуърт – „Лука”, който е черно-бяла копродукция.

След приключването на официалната програма в столицата /16 до 31 март/ на София филм фест, прожекциите на фестивални филми ще продължат по добра традиция до 6 април 2023 г. както в София, така и в Пловдив, Бургас и Варна.

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Архив на СФФ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук