25-ият София филм фест (СФФ) стартира на 11 март с .... ”Февруари”. Това е най-новата творба на може би най-успешния режисьор на сегашното българско кино Камен Калев.

Зрителите в зала 1 на НДК, в която по традиция се открива международният фестивал, а вече е традиция и премиерната прожекция да бъде на родна лента, гледаха един много личен, дори изповеден филм, в който блестеше и големият наш драматичен актьор Иван Налбантов.

„Това е наистина много лична история, вдъхновена от бита на моя дядо – споделя Камен Калев. – Търсех много автентична среда, обръщах внимание на всеки детайл. Разбира се, не се ограничавах само с това, а допълвах и с моето въображение.

За да подсиля автентичността на филмовия разказ (б.а.- той проследява живота на един човек – от 8-годишно дете през 18-годишен младеж до възрастен мъж на 82 години), единственият професионален актьор е ...Иван Налбантов. Много труден беше обаче кастингът особено за детето и юношата и накрая най-изненадващо ги намерихме в самото село, където снимахме.”

„Февруари” вече е получил голямо признание. Копродукцията между България и Франция бе включена в официалната селекция на международния филмов фестивал в Кан за 2020 г. Той не се състоя поради пандемията от Covid-19.  


Кадър от „Февруари” на Камен Калев, включен в официалната селекция в Кан

„Да бъдеш включен обаче в основната програма на Кан – изтъкна Стефан Китанов, директор на София филм фест – е все едно да спечелиш златен медал на световно първенство”. Кита, както го наричат свойски киноманите, припомни също, че от общо 7 филма на Камен Калев, шест са имали премиери в Кан.

Наистина няма друг такъв български режисьор, а „Февруари” започва своя път към екраните по света именно от програмата на 17-ия София Мийтингс-2020, където бе представен в раздела Works in Progress (Творби в ход, в процес на работа).

Също по традиция на церемонията по откриването на юбилейния 25-и София филм фест столичният заместник -кмет доц. д-р Тодор Чобанов връчи Наградата на София на видния наш музикант и композитор на филмова и театрална музика Теодосий Спасов.


Стефан Китанов, доц. д-р Тодор Чобанов и Теодосий Спасов при връчването на „Наградата на София” на Т. Спасов

Със същия авторитетен приз е отличен големият ирански режисьор Джафар Панахи, който за съжаление бе хвърлен зад решетките от режима в Техеран заради своето... творчество. На софийския екран гледаме неговия филм от 2018 г. „Три лица”.

Така очакваният от публиката, зажадняла за интересни филми и нови търсения в „седмото изкуство” , фестивал се провежда тази година под знака на Covid-19, но и въпреки пандемията. За това загатва и неговото мото „Щом го виждаш – има го”. Да, има го и организаторите от „Арт Фест” на юбилейното му 25-о издание го правят в две части –същинска сега през март и специална- в средата на септември т.г.                                                                             

Същинската част на СФФ ще ни представи от 11 до 31 март т.г. конкурсните програми, премиерите на българските игрални и документални филми, някои „хитове” от световните фестивални екрани, както и шедьоври на гостували в София световноизвестни режисьори. През този четвърт век над 50 такива личности са приели от фестивалния подиум  аплодисментите на българската публика и затова тя сега с интерес очаква техни ленти, обединени под специална рубрика „СФФ 25” .

Та кой ли приятел на киното не би желал да се наслаждава на майсторството на имена, като: Питър Грийнауей, Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Никита Михалков, българина Тед Кочев, Алън Пъркър, Агнешка Холанд, Тери Гилиям  и др. Общо героите в над 129 филма ще „оживеят” на белия екран във фестивалните салони: зала 1 на НДК, „Люмиер Лидл”,  Дом на киното, филмотечния „Одеон”, Френския институт и Чешкия културен център, Euro Cinema, култовото квартално кино „Влайкова”, културния център G8 и ОКИ Дом на културата „Искър”.

Същевременно пандемията от коронавируса наложи и в света на киното онлайн платформите, а в случая за над 70 филма е избрана водещата–Фестивал Скоуп/Шифт 72.


Хавиер Бардем в главната роля във филма „Пътищата на живота”(реж. Сали Потър)

Както всяка година, „стожерът” и на 25-ия СФФ ще бъде Международният конкурс за първи или втори игрален филм на режисьори, както гласи неговият регламент. Този интересен регламент допринесе много нашият Фест да се утвърди  бързо и да бъде включен сред 50-те най-значими кинофестивали в света. Голямата награда „София – град на киното” ще оспорват 12 заглавия от 12 страни, като едно от тях е копродукция между България и Германия – „Уроци по немски” на режисьора Павел Г. Веснаков.


Мария Бакалова и Васил Банов в комедията „Като за последно” (реж. Ивайло Пенчев)


Другият състезаващ се „чисто” български филм е „Петя на моята Петя” (реж. Александър Косев), чиято премиера ще бъде на 20 март (събота) в зала 1 на НДК от 19.00 ч. непосредствено след церемонията по връчването на наградите. Петчленното жури  гледа филмите предварително.

Международното жури т.г. се председателства от българина с канадски паспорт Теодор Ушев. Роден през 1968 г. в Кюстендил, Ушев бе обявен в самото начало на тази година за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години.


Сцена от филма „Още по едно” на известния датски режисьор Томас Винтерберг

В журито, което ще определи „София Гран при”, подплатена и със 7 000 евро премия, осигурена от Столична община, има още едно българско име – на утвърдената режисьорка Светла Цоцоркова.

В традиционно силния Балкански конкурс се състезава именно „Февруари” на Камен Калев, за който вече стана дума. В този раздел за наградата на традиционните приятели на София филм фест – „Домейн Бойар” , качествата ще си премерят 13 филма от региона, като всички те са копродукции с изключение на «чисто» румънския „Главни букви” (реж. Раду Жуде) за 16-годишен ученик, протестиращ срещу диктаторския режим на Чаушеску и обвинен в ...свободомислие.

Въпреки много трудната и за родната култура 2020-а, новото българско игрално кино ще бъде масирано представено и на СФФ -21, което е и най-радостният факт.

Освен споменатите вече наши филми, участващи в конкурсните програми, на големия бял екран ще бъдат показани още 8 нови пълнометражни родни ленти. Като прибавим към тях 140-минутния „Ханът на империята” по прочутата трилогия „Хан Аспарух” на големия наш режисьор Людмил Стайков, но с дигитално реставрирано изображение и нови звук и музика, както и дигитално възстановената версия на „Лачените обувки на незнайния воин” от друг голям майстор Рангел Вълчанов, а също и 12-те филма на млади творци, селектирани от жури за участие в 19-ия (вече) конкурс за български късометражен филм, то изобщо не можем да бъдем недоволни от родното филмово производство през този период. Напротив!

Документалното ни кино също ще има свои премиери в мартенската същинска част на София филм фест. Сред тях са например носителят на приза „Златен ритон” – „Преди края” на Елдора Трайкова, „Парцалев” (реж. Валя Фиданова) за уникалния и незабравим актьор и др.

Що се отнася до специалното издание на юбилейния ни 25- СФФ, то да очакваме наистина с нетърпение през септември предвидената стегната и силна програма от филми, постигнали световна слава. Те ще бъдат представени от техните автори, като всички режисьори са вече потвърдили своето участие, както ни увери директорът на фестивала Стефан Китанов.

„Дано, както София филм фест стана през 2020-а  първият фестивал в света, прекратен заради развихрящата се пандемия от Covid-19 – молитвено обобщи „душата” и „моторът” на СФФ – така сега дано той бъде първият, който да отприщи фестивалите по света, тези истински празници на изкуството!”

Не ни остава нищо друго, освен да изречем: „Амин, дай Боже!”


Борислав КОСТУРКОВ