Уличните музиканти в Бургас поискаха да се сложи край на нелоялната конкуренция от артисти, пеещи на плейбек в центъра на града. Те настояха за защита на уличното изкуство, защото самозванци са на път да ги откажат, пише Флагман бг.

„Аз и моите колеги сме професионални музиканти. Свирим в Симфоничния оркестър и сме сериозни хора от този бранш. Освен професионалните ни изяви на сцена от много години се занимаваме с улично изкуство, което е една много приятна за нас дейност, тъй като допринася за атмосферата в града, а и ни доставя огромно удоволствие“, каза пред журналисти днес Цветомир Узунов, който е един от основните мотори на инициативата.

Той получава подкрепата на двама общински съветници – Даниел Иванов и Красимир Батилов от групата на гражданските организации.

Узунов изрази разочарованието си, че през последните години в Бургас се нароили „музиканти“, които имитират, че свирят, но всъщност използват плейбек и тонклони.

Те умишлено увеличавали музиката, за да прогонят творците от топ локации и отказвали даровитите творци, които се чувствали обидени – вложили са години, за да създават изкуство, а в същото време някой до тях с телефон, тонколона и бутафорен инструмент им вземал полето за изява.

„В Бургас има сериозен проблем с уличните музиканти. Тук все още няма установени общински правила. Особено през летния сезон на улицата се появява нелоялна конкуренция.

Тази конкуренция би трябвало да бъде регламентирана. Така е в Поморие, Сливен, Пловдив, София и много други градове.

Заради това искаме Община Бургас да представя разрешителни, които да са безплатни, но в тях да е оказано, че няма да се използват различни устройство, които да свирят вместо музикантите“, допълни Цветомир Узунов.

 „Тези хора се свързаха с мен преди две седмици, за да развият една много добра идея, която аз напълно възприемам.

Това са едни професионални музиканти, които освен, че излизат на сцена тяхното второ амплоа е уличното изкуство.

Те изявиха своите притеснения за средата, в която работят и имат своите предложения“, каза Даниел Иванов.

Той и Красимир Батилов ще предложат промените в общинската наредба за обществен ред и сигурност.

Категоричен е, че уличните музиканти пазят автентичния дух на Бургас и трябва да бъдат стимулирани да се развиват. По тяхна идея, Даниел Иванов предлага да се провеждат тематични седмици през летните месеци – на занаятите, музикантите, художниците.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук