Восъчната фигура на известния български актьор Георги Русев, за която продължават да се събират средства, ще бъде представена след 10 дни в родния му град Костенец. Идеята за това паметта на големия ни артист да не бъде забравяна, е на популярния търновски дисководещ Емил Йорданов или DJ Емо.

Фигурата, зад която стоят не само много труд, но и безкрайна обич, ще бъде поставена в музея на актьора в Костенец. Тя ще бъде изработена в цял ръст от скулптора Борис Борисов, който е автор и на други впечатляващи скулптури в Музея на силиконовите фигури във Велико Търново.

"Всеки, който иска да бъде съпричастен с идеята да съхраним и запазим паметта на този велик актьор, може да дари средства", призовава Емо Йорданов.

Стойността на изпълнението на проекта е в размер на 14 хиляди лева, 10 от които вече са събрани. Остават още само 4000, за които организаторите, а и всички, които подкрепят проекта, вярват, че бързо ще се съберат.

Само за справка - първите 4 хиляди лева от сумата бяха събрани само в рамките на седмица, първата, в която новината за доброто дело бе оповестена публично.

Вярата в добрината на хората и възможността да направят така, че паметта за актьора Георги Русев да живее вечно чрез восъчната му фигура, със сигурност е достатъчна не само за тези 4 хиляди лева, които са нужни още, но и за много други човечни каузи.

Самият Емо Йорданов и преди е споделял, че Георги Русев е един от любимите му актьори, с когото се запознал случайно в една пицария в Южния парк в София преди години.

"Няма да забравя този ден никога. У този човек съм видял много добродетели. Характерът и личността му много са ми повлияли в живота. Освен прекрасните му роли той е страхотен и като човек. Никога не се е снимал в реклами, въпреки че е имал много предложения и за много пари. Но той никога не е искал да изневери на изкуството, което е правил винаги през живота си", споделя той, а за каузите, които повежда, тепърва ще се говори с добро.

Освен тази восъчна фигура Емил Йорданов е инициатор и на създаването и поставянето на паметни плочи и на други известни български актьори в родните им места. Първата такава е отново на Георги Русев, като тя се намира върху родната му къща в Костенец. Освен това Емо е финансирал създаването на паметни плочи и на Невена Коканова в Дупница, Кирил Господинов в Тутракан, Георги Парцалев в Левски, Стоян Гъдев в Ситово, Гого от "Тоника" в Айтос, Велко Кънев в Елхово. Той смята да събере средства и за още пет паметни плочи, които да бъдат поставени в Бургас - на Апостол Карамитев, Хиндо Касимов, Светозар Неделчев, Петя Дубарова и отново на Гого от "Тоника".

Сметката, на която могат да бъдат правени даренията за фигурата на Георги Русев, е: 

Пощенска банка
BG56BPBI88984001117262 
Емил Йорданов Йорданов 
Основание – дарение за восъчна фигура на Г. Русев, както и по револют на 0898 702 377 със същото основание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук