Един от най-ерудираните специалисти в областта на европейското и международното право в България - доц. д-р Юлия Захариева, ще е тазгодишният носител на голямата награда за цялостен принос в правосъдието. Призът ще й бъде връчен по време на Националните правосъдни награди, които са част от Благотворителния бал на юристите.

Тази година събитието, което се превърна в традиция през последните 10 години, ще се проведе на 1 декември в хотел “Маринела”.

Заслугите на доц. д-р Юлия Захариева в областта на европейското право са безспорни и широко известни в интелектуалните и академичните среди. Именно тя създава изцяло новата за България дисциплина “Правото на Европейския съюз” в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Юлия Захариева завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1963 г. В периода 1965 - 1968 г. е редовен докторант в Института за правни науки на БАН с научен ръководител акад. Любен Василев. През 1973 г. защитава кандидатска дисертация на тема “Договорът за доставка на стоки от внос”.

От 1970 г. до 1992 г. е научен сътрудник в Института по външна политика “Иван Башев”. През 1984 г. е избрана за старши научен сътрудник с тема на хабилитационния труд “Възможности, форми и перспективи на политическата интеграция в Западна Европа”.

В периода 1973  - 1989 г. е член от българска страна на Постоянната комисия на институтите по международни отношения на държавите от Варшавския договор по проблемите на европейската сигурност и сътрудничество. Експерт е към българската делегация на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, Мадрид, Испания (1980-1983 г.). Член е на експертна група към българската делегация в Европейския конвент (2002 - 2003 г.).

Юлия Захариева е участвала в различни специализации, посветени на проблемите на сигурността и сътрудничеството, европейската интеграция и правото на Европейския съюз в Центъра за европейски изследвания, Торино, Италия (1969 - 1970 г.), в Института по световна икономика и международни отношения, Москва, Русия (1984 г.), в Института по международни отношения, Потсдам - Бабелсберг, Германия (1986 г.), в университетите в Монпелие и Париж, Франция, (1996 г.), в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, (1997 г.) и в Маастрихтския университет, Нидерландия, (1999 г.)

От 1996 г. Юлия Захариева е доцент в  Юридическия факултет на Софийския университет  “Св. Климент Охридски”, където преподава по дисциплините: “История на международните отношения”, “Европейски политическо сътрудническо и интеграция” и “Право на Европейския съюз”. Тя е сред основателите на Катедра “Европеистика” във Философски факултет на СУ. От създаването на катедрата води лекционните курсове по  “Право на Европейския съюз”, “Комитология”, “Състав, функции и правомощия на агенциите в ЕС”.

В периода 1978 - 2011 г. преподава в Академията на МВР, “Международни отношения” и “Право на ЕС”. От 1996 г. до 2017 г. е титуляр на курса по “Право на Европейския съюз”  на студентите от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Professor Emeritus на  ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” (2017 г.). Води обучения на държавната и местната власт, съдии и адвокати.

Юлия Захариева е научен ръководител на много докторанти по теми, свързани с европейската интеграция и право на ЕС. Сред тях са проф. д.ю.н. Атанас Семов, доц. д-р Станислав Костов,  доц. д-р Христо Христев, гл. ас. д-р Вихър Георгиев и д-р Денислава Чернева.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г).

През 2020 година статуетката “Темида” отиде при бившия министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев, съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов, а миналата година с Гран При си тръгна проф. д-р Красимира Средкова.

През годините гости на Националните правосъдни награди са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други.

Миналата година покани да присъстват на церемонията бяха отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз  и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС. Те изпратиха свои видеа, като призовете на сцената им бяха поднесени от проф. Атанас Семов, а от тяхно име ги получи българският съдия от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева.

Събитието е с благотворителен характер и има за основна цел набирането на средства за деца с увреждания, а тази година и за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми, чрез благотворителна томбола и търг с картини на популярни български художници – Танер Мерт, Георги Чернев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Цанко Христов, Кирил Божков, Иван Яхнаджиев и неговите ученици, които рисуват на място.

С няколко изпълнения гостите ще поздравят Цвети Радойчева и Красимир Недялков. Водеща на церемонията е лицето на БНР и водеща на предаването "Законът и Темида" Анелия Торошанова.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук