Огледалата са нещо, което всеки шофьор трябва да може да нагласи и насочи така, че да му помагат, докато кара или паркира. В значителна степен от това зависи безопасността на всички участници в движението.
В зависимост от мястото, на което са поставени, авто огледалата са вътрешни и външни.

Вътрешните се намират в купето на колата, като са закрепени към предното стъкло или над него. Външните са разположени от двете страни на долната част на предното стъкло. Някои големи камиони нямат вътрешни огледала, а само външни. 

Огледалата трябва да осигурят удобното и безопасно движение по пътя и маневрите на заден ход. Те помагат и за овладяване на колата и движението при препятствия и проблеми. За да се изпълнят тези функции, авто огледалата трябва да са правилно регулирани. Това се извършва при спрян автомобил от шофьора, който е седнал на своето място.

За настройване на лявото външно огледало трябва да се наклони глава малко в страни към прозореца и да се направят всички манипулации с наклон и въртене на огледалото. То е правилно настроено, когато в него ясно се вижда задната лява част на автомобила. Така се настройва и дясното външно огледало, но този път погледът трябва да е насочен към центъра на огледалото. Вътрешното и външните огледала трябва да са нагласени така, че когато шофьорът погледне в тях, колата да се вижда отвсякъде. Трябва да показват и позицията на колата спрямо другите участници в движението. Това показване не трябва да е по-голямо от 2 метра, като за по-добра видимост на задната част могат да се използват специални параболични огледала. Обикновено в началото е трудно да се следи ситуацията на пътя през тях, защото те по малко изкривяват образа, но с течение на времето се свиква, съветват в този сайт, където се предлага огромно разнообразие от огледала за всякакви модели коли. 

За настройка на вътрешното огледало на автомобила за задно виждане е необходимо неговият център да съответства на средата на видимостта на задното стъкло. След това е необходимо леко да се завърти надясно и малко надолу. това позволява да се вижда пътят и колата отзад.
С правилния набор от огледала водачът може да види всичко около колата си. Задължително е "невидимите" области да се сведат до минимум, защото именно те могат да доведат до авария на пътя. За да тествате настройката на огледалата в колата, помолете някой да се разходи около автомобила на разстояние 2 метра. Водачът трябва да следи в огледалата движенията на човека. Този експеримент определя т.нар. "слепи" зони, които са там, където не се вижда човекът. И все пак помнете, че огледалата са само помощници на шофьора, чието основно внимание трябва да е съсредоточено върху пътя пред него.