Въпреки че най-вероятно наум имате Ню Йорк, Монако или Дубай, когато си представяте най-скъпите места в света, една островна дестинация измести тези гиганти от първото място и беше наречена най-скъпия град за живот на планетата. Обитателите на крайбрежната столица на Бермудските острови - Хамилтън, плащат най-високата цена на живот в света, според средния годишен индекс на Numbeo, цитиран от T+L, пише Профит бг.

Според класацията, Хамилтън може да се похвали с най-високите цени в света по отношение на неща, като транспорт, хранителни стоки, комунални услуги и други.

Бермудската столица също така се класира на първата позиция в класацията на градовете с най-скъпи ресторанти.

С население от малко над 1000 души, Хамилтън е една от най-малките столици в света.

Въпреки това нейният статут на данъчно убежище и туристическа дестинация увеличават разходите за живот.

Останалата част от топ 10 на най-скъпите градове за живот в света с нищо няма да ви изненада.

Сан Франциско и Ню Йорк следват в ранглистата, след това се подреждат Рейкявик в Исландия и Бруклин, Ню Йорк. Челната десетка се оформя от пет града в Швейцария - Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Лугано.

На противоположния край на класирането индийски градове превзеха топ 13 места в класацията на най-евтините места за живеене.

Докато Хамилтън със сигурност е скъп, трябва да отбележим, че градът не е единодушно признат за най-скъпото място на планетата.

Тази седмица консултантската компания Mercer публикува резултатите от ежегодното си проучване Разходи за живот.

Тяхното класиране, което оценява градовете по 200 различни категории, като храна и наем, показва, че Хонконг е най-скъпото място за пребиваване за чужденци.

По-рано тази година световното проучване на разходите за живот обяви Сингапур за най-скъпия град в света за пета поредна година.