"Обединихме се около мнението, че трябва да въведем дигитален имунизационен паспорт", съобщи германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентната среща на върха на Евросъюза.

"До 3 месеца Европейската комисия ще е готова с техническите условия за въвеждането на сертификата", съобщи Меркел.

"Заради малкия брой ваксинирани граждани в момента това не е най-актуалната тема но трябва да се подготвим така че в скоро време повечето или бих казала всички страни-членки да изработят своя Национален дигитален имунизационен паспорт който да може да се интегрира в обща европейска система", каза канцлерът на Германия.

Това, според Меркел, е първата крачка към свободното пътуване в рамките на съюза. В момента то е затруднено заради засилен граничен контрол, включително и на германските граници с Чехия и Австрия. Въпреки предупреждението на Еврокомисията обаче, Германия си запазва правото да ограничава влизането в страната.

"В определени случаи, и Германия съвсем не е сама, сме принудени да затваряме границата към райони където се разпространяват много по заразни те мутации на коронавируса но ще направим всичко възможно да не ограничаваме търговията", категорична е Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон се съгласи, че може да се налага връщане на граничния контрол между страните членки. Пътуванията за работа в пограничните райони обаче трябва да бъдат съхранени.

Според Макрон все още не е ясно как ще бъде балансирано спазването на правата на гражданите с ваксинационните сертификати. "Още не са решени множество етични въпроси", заяви френският президент.

Той даде да се разбере, че няма единомислие сред евролидерите за по-строг контрол върху износа на произведени на територията на Европа ваксини.

БЛИЦ припомня, че на видеоконферентната среща на върха на Евросъюза участие взе и българският премиер Бойко Борисов, който се ядоса заради забавянето на ваксините.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!