Рим, Италия, е популярна туристическа дестинация за туристите от цял ​​свят. Градът е богат на история, култура и легенди. Той е изключително атрактивен за посетителите, въпреки че има и много туристически капани.

Ако пътувате до Рим, шансовете да посетите някои от популярните туристически атракции като Колизеума, Ватикана и Фонтана ди Треви са огромни. Макар че те са страхотни, има начини да ги видите без да правите същите често срещани грешки, които мнозина от посетилите за първи път града правят.

От поръчането на дълго кафе вместо италианско еспресо до посещение на популярните атракции в средата на деня, почти винаги туристите следват една установена и утъпкана пътека, която само осакатява великолепното преживяване в Рим, каквото биха имали иначе.


Поръчвате дълго кафе, вместо да пиете италианско еспресо като местен. Една сериозна част да посетите Италия е храната. Затова поръчвайте като местните, не пренасяйте своите навици там.

Посещавате популярни атракции в средата на деня. Ако можете да пренастроите графика си, посетете някои от забележителностите късно през нощта или рано сутринта, за да се насладите максимално и то без тълпи туристи наоколо.Разчитате единствено на музеите, за да видите изкуството. Губите време и пари, ако ходите само по музеите, за да научите за римската история и изкуство. Можете да видите изобилие от красиво изкуство и архитектура в църквите и то безплатно.
Приемате, че всички говорят английски. Ще се справите много по-добре с римляните, ако научите няколко италиански думи, които да използвате в ресторанти, магазини и музеи.Да взимате такси навсякъде. Ще пропуснете някои от най-добрите места на града (и ще похарчите един тон пари), ако разчитате само на таксита за да обиколите навяскъде.Обикаляте само центъра, без да се мушнете в страничните квартали. Има много повече интересни места в Рим, отколкото очевидните забележителности в центъра на града. Не забравяйте да изследвате и други квартали за да усетите автентичната римска култура.Посещаване на Рим само през лятото. Може да изглежда очевиден избор да посетите Рим през летните месеци, но освен горещината, вие ще се сблъскате и с огромни тълпи от туристи. Опитайте рано на пролет или късно есента. Може да е дъждовно и по-хладно, но ще опознаете и почувствате града истински.Чакате с часове, за да зърнете някоя забележителност. Ако искате да видите колкото се може повече по време на вашето пътуване, по-добре закупувайте билетите си по-рано - онлайн.Не виждате друго освен популярните атракции. За да не пропуснете да видите с очите си Колизеума или Римския форум, може би пропускате великолепни забележителности като някои паркове и вили, запазили духа на средновековието.Разчитате на градския транспорт твурде много. Ако планирате да вземете автобуса или метрото в Рим, уверете се, че сте наясно как работи общественият транспорт в града, за да не се окаже, че сте закъснели или изпуснали някое планирано мероприятие.Не внимавате за ценностите си. За един град препълнен от тълпи туристи, джебчийството не е рядкост. Пазете ценните си вещи близо и не демонстрирайте, колко пари носите.

Поръчвате не-италианско вино или се придържайте само към вината, които познавате. Възползвайте се от възможността да поръчате италианско вино, когато сте в ресторант. Може да откриете нова любима марка.Да се къпете във фонтаните. Без значение, какво сте виждали по филмите - не го правете. Рискувате да спечелите солена глоба.

Източник: "Мениджър"