Лятото в България вече е с 2 дни по-дълго, съобщи пред "Телеграф" климатологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Рачев.

Причината за това е глобалното затопляне, което увеличава броят на дните с типични летни градуси.

Топлият сезон у нас се удължава с 1-2 дни за сметка на преходните, но за да се затвърдят тези наблюдения, са необходими още няколко години замервания, уточни още той.

Климатичните промени увеличават средната глобална температура, като за България става въпрос за нарастване в порядъка на половин градус в сравнение с преди век.

Летният сезон у нас продължава около 110 дни. Това са дните, в които следната денонощна температура е поне 15 градуса, а максималната през деня достига и надвишава 25 градуса.

В София лятото е по-кратко, докато в топлите и ниски райони като Пловдив, Пазарджик, Русе и Хасково е по-дълго. То постепенно се увеличава и в равнинните части достига между 115-120 дни.

От климатична гледна точка то е доста по-дълго в сравнения с останалите сезони.

Рязко се увеличава броят на тропическите нощи и дни по морето през последните 20 години у нас. На някои места - до 4-5 пъти през съответните месеци. "И сега цяла седмица по морето ни очакват влажни тропически нощи. Прекрасни нощи, в които е топло край морето и дори рано сутрин температурата не пада под 20 градуса, а на обяд живакът надминава 25 градуса.

Късно вечерта, когато спре дневният бриз, който носи прохлада от морето, преди да започне да духа вятър от сушата, макар и топъл, настъпва едно безветрие при абсолютна влажност от 80 %. Тогава няма изпарение. Точно тропична нощ, все едно си в Куба, пиеш Ром, пушиш пура, а хлад не идва отникъде", отбелязва проф. Рачев.