Ако сте решили да използвате хубавото пролетно време в събота, за да излезете извън града с приятели или фамилията, внимавайте!


Независимо дали сте тръгнали на път по работа или за реклакс - ремонти и патрулки дебнат по пътищата около столицата и могат да помрачат и най-топлата събота, пише Монитор бг.

До 50 км/ч в едно платно по АМ Струма в Пернишко

Движението на всички моторни превозни средства от 35-ти до 29-ти км на автомагистрала „Струма“ в област Перник ще се осъществява двупосочно в платното за село Кулата до 22 март. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Заради обрушване на терасите (берми) на ската при 32-ри км ще бъде ограничено преминаването в платното за София. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и стриктно да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта – 50 км/ч.

Обрушването на ската е първият етап от укрепването с нови метални мрежи на участъци на магистрала „Струма“ от 31-ви до 33-ти км в платното за София. Дейностите са възложени на пътноподдържащата фирма.

От атмосферните условия скалният масив е силно нарушен, напукан и изветрял. На места са оформени срутищни зони, които достигат до пътното платно.

Разработен е проект, който предвижда комплексни мерки за обезопасяване на скалния масив, с което ще се гарантира безопасността на движение в участъка.

Не ускорявайте много по Северната скоростна тангента

От днес до 4 март е необходимо шофьорите да карат с повишено внимание по Северната скоростна тангента. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Заради частични ремонтни дейности по настилката трафикът ще се осъществява поетапно в една лента, както следва:

- на 27 февруари от 08.00 ч. до 17.00 ч. в платното за Ботевград от 12-ти до 14-ти км;

- от 1 март до 4 март в платното за с. Мрамор от 12-ти до 9-ти км.

От АПИ апелират шофьорите да карат със съобразена скорост и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 Пътна полиция с нова акция

От вчера до 3 март на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция по пътна безопасност.

Този път акцентът ще бъде поставен върху водачите, които си позволяват да шофират след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, уточни главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Той посочи, че за цялата минала година от екипите на пътя са констатирани 9 999 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол от водачите и 2 158 – след употреба на наркотични вещества, други 1 061 шофьори са отказали да бъдат тествани за наркотични вещества.

Проверките ще се провеждат предимно в сутрешните и вечерни часове, в рамките им ще се извършва контрол и за наличие на сключена валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за незаплатени глоби, наложени по ЗДвП.

Очакват се отново опашки от камиони на "Кулата"

Oтново се очаква километрична опашка от камиони при "Кулата". Причината са бързите тестове за шофьорите, които въведе Гърция.

Целта е ако някой даде положителен резултат за COVID-19, да изчака смяна на границата. Засега такъв случай няма, но процедурата забави преминаването. Тази нощ тестовете бяха спрени и камионите се източиха, но днес се очакват нови тестове и да се натрупа нова опашка.