Започва голямото празнично пътуване. Очаква от вчера трафикът бе натоварен по изходите на столицата и магистралите. Различното при тези почивни дни е че за първи път влиза в действие саморегулацията на шофьорите на тирове, уточнява БНТ.

За да улесни трафика, КАТ както обикновено и при тези празници ще ограничи движението на тирове и ще разположи свои патрули по магистралите. Днес забраната за камиони над 12 тона беше между 16 и 20 часа, а в понеделник ще е след 14 часа. За първи път обаче Пътна полиция ще приложи нов режим за регулация на натовареното движение по магистралите засега само в пътния участък София-Калотина и на автомагистрала "Тракия". Тоест - забраната за движение на тирове остава, но полицията няма да спира товарните автомобили в тези участъци, а те сами трябва да поемат отговорността да се спазват разпоредбите и в уреченият час - да спрат.

Полицейските патрули на всички останали места, където са въведени забрани за движение на тежкотоварните камиони ще останат и ще ги спират в часовете на забраната. Идеята е камионите да спират на повече места, а не само където са полицаите, защото при тръгването им след изтичане на забраната се образуват големи опашки.

А в столицата що се отнася до движението понеделник ще е особено напрегнат. Ще има засилени мерки за сигурност и затворени улици заради честванията на Трети март и визитата на руския премиер Дмитрий Медведев, която е предвидена именно за понеделник. Засега няма информация за шествия в подкрепа или против това посещение.

Сериозни тапи по време на почивните дни се очакват в тунел „Витиня„ на АМ „Хемус“. Заради ремонти движението ще се извърша двупосочно в едната тръба. От Пътна полиция предупредиха, че ще следят за шофиране в аварийната лента и напомниха, че глобата при първо нарушение е 1000 лв. и три месеца без книжка.

Любомир Костадинов, ,,Пътна полиция" СДВР заяви: „Контролът за скоростта ще бъде засилен от днес. ,,Пътна полиция" София разполага вече с допълнителни камери за скорост“.

На 3. март движението в центъра на столицата ще бъде затруднено. Церемонията по издигането на националното знаме ще започне в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. Ще бъдат изградени 6 пропусквателни пункта.

От 14 часа ще бъде затворен площад „Народно събрание“ заради тържествената заря проверка, която ще се проведе вечерта.

Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция" СДВР пък каза: „Няма да се допускат лица в явно нетрезво състояние. Лица, които носят забранени предмети, психично болни лица и други, които нарушават обществения ред“.

От полицията заявиха, че движението в центъра на София ще се затваря поетапно по булевардите - „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Цар Освободител“ и „Васил Левски“.

„Неговият авангард е тук. Провели сме предварителни срещи. Стиковали сме нещата. Ще гледаме така непосредствено преди пристигането на определените обекти да затваряме движението с цел да не затрудняваме движението на гражданите“, поясни Муеров.

„Молбата ни към хората, които ще се движат тези дни е да ползват метрото и градския транспорт. Да не карат личните си автомобили в централната градска част.  Допълнителни патрули на пътя ще има и на 5-и март, когато се очаква засилен трафик към София“, каза пък Костадинов.

На 4 март - в понеделник - за улеснение на трафика през Владая през светлата част от денонощието ще има две ленти за влизащите в София. Има създаден и обходен маршрут през пътен възел "Даскалово" до кръстовище с "Драгичево". Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е и автомагистрала "Люлин".