Въпреки че летенето със самолет е безопасно, има и някои не твърде приятни странични ефекти при височина от над 10 000 метра, пише profit.bg.

Ето някои от тях: 

Малкото въздух ни прави по-сънливи и може да предизивка главоболие

Въпреки че барометричното налягане в кабината се коригира, е възможно да изпитате леко главоболие или сънливост по време на полета.


Нивата в кабината отговарят на надморска височина от 1800-2400 метра, което не е много, но при по-чувствителните хора може да създаде дискомфорт. Затова експертите съветват да се пие повече вода и да се избягват кофеинът и алкохолът.

Може да почувствате дискомфорт в краката

Продължителноте седене може да причини подуване на краката и глезените. Експертите съветват да ставаме и да се разхождаме, но ако всеки започне да става, ще настъпи истински хаос.

Затова, ако нямате някакво заболяване, което може да доведе до сериозен оток или подуване, раздвижвайте краката си от време на време. Ако имате някакъв проблем, се консултирайте с лекаря ви за препарати, които да приемате.

Може да се дехидратирате

Влажността на въздуха е много ниска, което може да доведе до дехидратация, сухота в очите, замаяност. Носете си бутилка с вода и пийте повече, избягвайте обезводняващи напитки. Ако страдате от сухота в очите, капете си капки.

Образуване на газове

В това няма нищо странно и срамно. Според изследвания височината води до 25% увеличение на подуванията и засилва метеоризма.

Все пак това са физични процеси, които няма как да бъдат избегнати, но най-малкото, което може да направите, е да не приемате газообразуващи храни преди полет.

Заглъхване на ушите

Както стана ясно, образуването на газове се засилва и това влияе не само на стомаха, но и на налягането в ушите. Мембраната се издува и изпитваме чувство на затапване. Дъвчете дъвка, за да облекчите състоянието.

При спускане се наблюдава обратният процес. Това, което може да направите тогава, е да запушите носа си. При всички положения обаче няма опасност от увреждания.

 

Вкусовите ви рецептори може да се притъпят

Храната в самолета всъщност може да не е толкова безвкусна, колкото ви се струва. Ниската влажност може да доведе до изсъхване на лигавицата на устата и носа и те да повлияят на вкусовите ви рецептори.

Според изследване на Lufthansa възприятието на сладки и солени храни пада с до 30 на сто в симулация на въздушния транспорт. От British Airways наскоро опитаха добавяне на чубрица, за да противодействат на това, но всъщност може да оправите проблема, като пиете вода.

Може да се засили болката в зъбите

Отново заради образуването на газове в тялото, болката в зъбите може да се засили. Тук обаче няма да помогнат нито водата, нито дъвката. Това, което експертите съветват, е да вземете обезболяващо.

Кожата губи еластичност

Друг ефект от полета със самолет е сухата кожа. Използвайте овлажняващ лосион за тяло, отново – пийте повече вода и пръскайте лицето си често със спрей за лице.

Може да имате лош дъх

Когато устата пресъхва, се образуват повече бактерии, които водят до по-лош дъх. Избягвайте газираните напитки и фаст фууд закуските. Ако е необходимо, си носете четка за зъби, за да се измиете, смучете ментови бонбони и пийте вода.

Може да се наруши биологичният ви ритъм

Тук говорим за часовата разлика. Хормонален дисбаланс, сънливост, летаргия и усещане за глад са симптоми на нарушения ни ритъм. Пътуването до друг часови пояс ни поставя в ситуация, в която трябва да пренастроим биологичния си часовник.

Правилото показва, че се нуждаем от около един ден за всеки час разлика. Това означава, че след шест часа трансатлантически полет, ще се нуждаем от около шест дни за възстановяване. Ако сме на почивка за повече от седмица няма проблем, но ако сме на бизнес пътуване, трябва да се пренастроим много бързо.

Прекарвайте повече време на светлина и въздух. Освен това е по-лесно е да се пренастроим, ако летим от изток на запад, отколкото от запад на изток.

Не може да се разболеете

Въпреки че пътувате с много хора и във въздуха рискът от инфекции е по-голям заради ниската влажност, шансът да се разболеете е много нисък заради HEPA филтрите, които се използват.

Предимство е, че въздухът в кабината се обменя по-често, отколкото в повечето промишлени сгради, училища или в домове. Все пак превантивни мерки, като измиване на ръцете, лицето и очите, няма да са излишни.