Какво е качеството на бензина и дизела, с които зареждаме? Слагат ли търговците вода и други примеси в тях? И до какви поражения за автомобила ни може да се стигне заради некачествено гориво? Има ли отклонения от нормите? Какво показват проверките на експертите? Защо все още шофьори се оплакват от замръзване на горивата през зимата? Накъде ще тръгнат цените на горивата? Ето ги и отговорите на тези въпроси. 

Шофьори твърдят, че горивото, което купуват се меша или се взима некачествено.

Автомонтьорът Марио Арнаудов казва, че смесването с вода и други примеси води до вдигане на разхода за гориво и намаляване на мощността на автомобила. Резултатът е по-малко изминат път за едно и също количество гориво.

Любопитен факт, според него е, че разходът за гориво в чужбина е по-малък, отколкото ако се зарежда в България. Веселин Щерев, който притежава сервиз за автомобили в Лондон твърди, че най-честите му клиенти са българи, които се прибират от България и имат проблеми след зареждане с гориво в родните бензиностанции.

„Качеството е много по-занижено в България”, казва той.

„Дължи се, може би, на по-големи печалби на бензиностанциите”, добавя Веселин.

Автомонтьорът Марио казва какви са симптомите на автомобил пострадал от лошо гориво.

Първо се забелязва намаляване на количеството масло в картера. След това започват да светят лампи. Ако не се обърне внимание, може да се стигне до по-лоши щети, казва автомонтьорът. „.Колкото повече лампи светят – толкова по-дълбоко трябва да бъркаме в джоба”, добавя той.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че голяма секира чака всички шофьори, които карат димящи бракми.


Източник: Нова телевизия