През последните 30-ина години методиките за измерване на автомобилната безопасност се усъвършенстват постоянно. Изпитанията на независимата организация EuroNCAP обаче винаги са били смятани за едни от най-обективните и точни оценки за сигурността на новите модели, пише Факти бг.

Европейската система може да си има кусури, но пък краш тестовете, проведени по нея, датират още от средата на 90-те години на миналия век. Събраният архив хвърля полезна светлина върху безопасността на немалка част от автопарка в страни като България. Както мнозина най-вероятно допускат, някои от най-популярните модели на вторичния пазар у нас са наистина опасни.

Alfa Romeo 156Красивата и атлетична италианка спечели титлата "Европейски автомобил на годината" през 1998-а. Апетитните форми обаче по никакъв начин не гарантират безопасност. През 2000 г. моделът получи едва звезда и половина в тестовете на EuroNCAP.

BMW 3erЛюбимата на българите E36-ица също се справя доста посредствено в симулациите на катастрофа. От EuroNCAP критикуват модела заради силните деформации на купето, необезопасения двигателен отсек и слабата защита на пешеходци. Тестът от 1997 г. приключва с едва точка и половина от 5 възможни.

Saab 900

През същата 1997-а тежък провал в изпитанията на EuroNCAP претърпя един от символите на автомобилната безопасност. Saab 900 бе оценен с едва точка и половина в симулацията на челен удар. След излагацията шведите запрятат ръкави и автомобилите им рядко получават оценки под максималните пет звезди. Не че това спаси марката...

Mitsubishi LancerСъс злополучната звезда и половина през 1998 г. бе "възнаградено" и Mitsubishi Lancer. Японският модел е критикуван най-вече заради
тежките травми на краката на водача при челен удар.

Citroen XantiaНе по-успешно в тестовете на EuroNCAP се представя Xantia. Моделът печели едва 1 звезда и половина заради фаталните наранявания,
които получава шофьорът при челен удар. 

Rover 600Британецът набира повече точки от Citroen-а, но рискът зад волана му не е по-малък. При симулацията на челен удар са отчетени много сериозни травми на гръдния кош и краката на шофьора. Оценка: 1.5 от 5 звезди. 

Suzuki BalenoСистемата, използвана за измерване на резултатите от краш тестове до 2002 г., дава на Baleno 1.5 звезди. Липсата на еърбегове създава риск от наранявания главите на водача и пътника до него, а при водача са отчетени опасни натоварвания на гръдния кош - както при челен, така и при страничен удар.

Nissan AlmeraЧелен сблъсък с припокриване на 40% нанася изключително тежки травми на стъпалата и гръдния кош на предните пътници в Almera. Оценката от 1.5 звезди се дължи и на неудовлетворителните резултати от симулацията на страничен удар.

Fiat SeicentoЗвезда и половина за безопасност при челен и страничен удар звучи зле, но всъщност може да мине и за нормален резултат за субкомпактен модел от 90-те. Пораженията по колата във видеото изглеждат по-страшни, отколкото са.

Chevrolet AveoМакар и измерена по нова методика, оценката на Aveo от 2006 г. звучи стряскащо. В относителна безопасност на борда на корейския модел се намират само децата на задната седалка. При челен удар шофьорът получава тежки травми на гръдния кош.

Chrysler VoyagerЗа автомобил на такава възраст и с подобни размери Voyager се представя направо катастрофално. Безопасността на модела при челен удар е оценена с 1.5 звезди. Освен това големият американски ван е истинска машина за смърт на пешеходци - по този параметър от EuroNCAP му дават кръгла нула.

Isuzu D-MAX/RodeoИстински екзекутор на пешеходци се оказва и D-MAX (1 от 5 звезди). Моделът от от 2008 г. не пази особено надеждно и водача и пътника до него, заради което е наказан със звезда и половина. 

Rover 100Малкото останали собственици на британското мини трябва спешно да се замислят за нова кола. Най-малкия Rover получава едва 1 звезда за безопасност на шофьора и пасажера отпред. При челен удар предната стойка на покрива се измества с почти половин метър, а кормилната колонка навлиза на 30 см в купето. Шансовете за оцеляване при челен сблъсък със скорост 64 км/ч в този автомобил клонят към нула. 

Nissan Navara Изпитанията на японския пикап през 2008 г. предизвикаха истински скандал. Тестовете на EuroNCAP установиха забавяне в сработването на въздушните възглавници, заради което моделът получи безпрецедентната половин звезда. От Nissan реагираха мълниеносно, отстраниха дефекта и след повторна симулация на челен удар Navara получи три звезди.