Чувала ли си за жени, които са изпитвали коргазъм? Това е оргазъм, достигнат по време на упражнения или тренировка. Подобно на тези, които имат оргазъм насън, трудно е да се отдели истината от слуховете, затова решихме да навлезем по-подробно в коргазмите и да проверим истина или мит са!
Менторът по сексуалните въпроси и връзките Колин Ричардс обяснява какво представляват коргазмите и защо някои жени ги изпитват, пише Космополитън бг.

Съществуват ли коргазмите?
В интернет има изобилие от разкази на жени, изпитали всякакви приятни усещания  в изненадващи и необичайни, а доста често и в неудобни ситуации, като например докато извършват напрягаща физическа дейност. Тези усещания са известни като коргазми и те съществуват.

Коргазъм идва от съчетанието на думите корем и оргазъм. Тоест натоварването на коремните мускули с упражнения като коремни преси и лицеви опори може да ти достави невероятно сексуално удоволствие, придружено с бурен оргазъм. Нещо като приятен страничен ефект от престоя във фитнес залата. Просто е нужна практика, добре тренирани коремни мускули и подходящи упражнения.

Откъде всъщност идва сексуалната възбуда при коргазма? Предполага се, че всичко се дължи на притискането и триенето в областта на гениталиите по време на тренировките, както и засиленото кръвообръщение като резултат на физическото натоварване, а също и отделянето на ендорфин и допамин, предизвикано от активните упражнения. Всичко това в комбинация е достатъчно, за да те изведе на върха на удоволствието.

Като най-ефективни с цел коргазъм се препоръчват упражненията за долната част на коремната мускулатура на т.нар captain's chair (капитански стол), при който висиш, облегната на лакти, и вдигаш краката си, без да ги свиваш в коленете.

Коргазъм или просто гъделичкащо и възбуждащо усещане там долу може да постигнете и при вдигане на тежко, колоездене (в резултата от вибрациите и натиска на точното място), спининг, йога, бягане, танци.

Коргазмите за първи път са отбелязани от американския сексолог Алфред Кинси в книгата си от 1953 г. "Сексуално поведение при женския пол". Освен лични истории, има и все повече научни доказателства, които разпознават коргазма като истински биологичен феномен. Според серия от проучвания в университета в Индиана и Института за изследвания на секса, пола и репродуктивността "Кинси", една на всеки 10 жени изпитва коргазъм в определен момент от живота си.

Когато се говори за коргазъм, се говори предимно за "как", а не толкова "защо" се случва. Изглежда, че е състояние на нирвана, което само жените могат да постигнат и макар, че мъжете споделят, че се чувстват необичайно добре, когато изпълняват интензивни упражнения, няма случай ан някой, който е изпитал коргазъм.

Природата може би има стратегия. Тъй като бременността изисква женското тяло да претърпи масивни физиологични промени, ако упражненията на коремната област са приятни, може да се гарантира, че жената ще продължи да ги прави и ще поддържа добро здравословно състояние и ще е способна да износи голям плод.

Ако коргазмът се случи на неподходящо място?
Тревожно е, че жените често се чувстват неудобно и изпитват срам от коргазма. Не трябва да се чувстваш така, заради нещо, което се случва естествено, така че премахни вината от себе си и работи за коремните си мускули. Да имаш друг стимул, за да поддържаш тялото си е супер, нали?