Когато се замислим какво би могло да промени живота ни, обикновено си представяме нещо голямо. Нова работа, преместване в друга държава, начало или край на дадена връзка. Понякога обаче малките, но смислени неща могат да променят траекторията на нашия живот, пише "Мениджър Нюз".

Като например един сложен, но правилно поставен въпрос.

1. Наистина ли съм щастлив/а в момента?

Имаме склонността да поставяме щастието на заден план, казвайки си „Когато сключа брак, ще бъда щастлив/а“ или „Когато завърша, ще намеря щастието.“ Ние обаче можем да си позволим да бъдем щастливи още в настоящия момент, казва д-р Срикумар Рао, автор на Happiness at Work и ръководител на института „Рао“. Като допълнение към горния въпрос може да се запитате и какво ви пречи да бъдете щастливи в настоящия момент.

2. Ако имах всичките пари на този свят, как бих прекарвал/а времето си?

Плащането на наем, покупката на хранителни стоки и досадните сметки могат да попречат на истинското ви призвание. Оставете настрана финансовите грижи. Помислете кое наистина е от значение в живота ви. Да, най-вероятно ще трябва да останете на същата работа, но отговорът ви може и да ви помогне да стартирате допълнителен бизнес, да се захванете с хоби или въобще – да промените начина, по който прекарвате времето си.

3. Какво искам да е моето наследство?

Ежедневните задачи често ни пречат да видим нещата в по-общ план. Как искате да бъдете запомнени? Какъв отпечатък предпочитате да оставите след себе си? Може и да звучи мрачно, но ако си представите какво бихте искали хората да кажат на вашето погребение, ще осъзнаете как трябва да живеете днес.

4. Как моята история ме дърпа назад?

Всички ние се самоопределяме чрез историите, които си разказваме на нас самите. Позволявате ли на негативния наратив да надделее? Можем да избираме да се фокусираме върху онези истории, които ни дават сила, които се съсредоточават върху положителните ни страни.

5. Кога трябва да кажа „не“?

Ако не казвате „не“, когато искате, няма да имате време да отговорите с „да“ на всички неща, които наистина искате да сторите. Нещо повече – у вас ще натрупат неприязън и фрустрация. Научете се да казвате „не“.

6. Кой е най-често срещаният проблем в живота ми и как мога да го разреша?

Понякога можем да достигнем до някаква безизходица – било то заради лоша връзка, финансови проблеми или потенциални предизвикателства. Проблемите, срещу които постоянно се изправяте, могат да ви попречат да изпълните своя потенциал. Те ви разсейват. Разпознайте най-често срещаните проблеми и ги разрешете веднъж и завинаги. Това ще даде тласък на новите възможности.

7. Какво обичах като дете?

Когато бяхме малки, ние бяхме верни на себе си. С годините обаче нашите отговорности ни карат да забравим онова, което наистина обичахме. Върнете се назад във времето към своето детство, към най-щастливите мигове от него. Какво обичахте най-много по онова време? Как бихте могли да правите тези неща и днес, като възрастни?

8. Как да превърна съжалението в мотивация?

Ако сте имали късмета да получите множество възможности в живота, то най-вероятно имате и доста поводи за съжаления. „Превърнете всяко едно съжаление в мотивация“, казва Дарлийн Минини, авторка на The Emotional Toolkit. “Най-важното е да запомните, че сте сторили възможно най-доброто с информацията, с която сте разполагали в конкретния момент. Лесно е да се осъждате постфактум – казва тя. – Позволете на опита да се превърне във ваш учител. Вземете си поуките и им позволете да се превърнат в катализатор на промяната.“

9. Кои са моите пет най-силни страни?

Направете списък с петте неща, в които сте най-добри, които ви доставят удоволствие. Когато започнете да вършите именно тях, ще намалите риска от депресия и тревожност, ще подобрите настроението си, както и връзките си с останалите, твърди Мишел Маккуейд, авторка на Your Strengths Blueprint.

10. Как да гледам на живота през призмата на благодарността?

Можете да изберете да гледате на света през призмата на позитивността и благодарността. Това със сигурност ще повлияе на настроението ви. Изправени сте срещу някакво предизвикателство? Погледнете от добрата страна на нещата и се запитайте какво бихте могли да научите. В лошо настроение сте? Припомнете си всички неща, за които сте благодарни. Задайте си въпроса дали това, което ви тормози в конкретния момент, ще има значение след година или две.