Наскоро австралийски учени предупредиха, че консумацията дори и само на една чаша вино на ден може да ни убие, а американския онкологичен институт посочи, че дори изпушването на една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт

Чаша вино и една цигара дневно. Може и да не звучат като смъртоносно оръжие, но се оказва, че са доста опасни. Или поне така твърдят учени, провели две независими изследваняи за тютюнопушенето и употребата на алкохол, дори и в малки количества. Наскоро австралийски учени предупредиха, че консумацията дори и само на една чаша вино на ден може да ни убие и че малките количества алкохол никак не са безвредни, както се твърдеше досега, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Питър Кистлър от болницата "Алфред" в Мелбърн анализирал медицинските данни на 900 хиляди души и от тях проличало, че дори изпиването дневно на 140 милилитра вино с алкохолно съдържание 12 процента и на 340 милилитра бира с 5 процента алкохолно съдържание води до опасни последици за сърцето.

Поетите редовно дори и малки дози алкохол предизвикват тъй-наречената атриална фибрилация - сърдечен ритъм извън нормите. Това състояние касае около 1 милион британци и е присъщо за 7 процента от населението на Обединеното Кралство на възраст над 65 години.

Учените са на мнение ,че причина за това неблагоприятно въздействие на алкохола е способността му да променя електрическите сигнали, регулиращи свиването на сърдечния мускул. Алкохолът си въздейства и с автономната нервна система, която контролира честотата на пулса и на дишането.

Междувременно изследване на учени от Американския онкологичен институт сочи, че

дори изпушването на една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт в сравнение с този за непушачите.

Изпушването на една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт с 64 процента, а изпушването на една до 10 цигари дневно - с 87 процента, а това става ясно след анализирани медицински данни за над 290 000 американци.

"Получените резултати потвърждават обосноваността на предупрежденията срещу тютюнопушенето и твърденията, че няма безрисково ниво на пушенето", заяви ръководителят на изследването Маки Инуе-Чой от института.

За отказалите цигарите рискът от преждевременна смърт намалява в сравнение с този за пушачите. Преждевременната смърт сред онези, които пушат малко, е в резултат най-вече на белодробен рак.

Рискът от смърт вследствие на белодробен рак е 9 пъти по-голям за хората, които пушат една цигара днвено, в сравнение с този за непушачите. За пушещите между 1 и 10 цигари дневно този риск е 12 пъти по-голям.

Източник: По материали на БТА