Екип на Астрономическа асоциация - София наблюдава и снима интересен регион върху Слънцето от тяхната обсерватория в полите на Витоша. В него са се образували така наречените слънчеви петна.

Това са области, в които температурата е по-ниска в сравнение с останалите. Подобни явления са типични при постепенното повишение на слънчевата активност, каквато предстои през следващите години.

Слънчевите петна променят размера си всеки ден. Средният размер на петната е с диаметър около 10 000 км.

Причините за тяхното образуване вероятно са значителни смущения в магнитосферата на звездата. Намален е потокът от пренос на топлинна енергия в тези региони.

През следващите пет години се очаква и изригванията върху повърхността на Слънцето да зачестят. Те са причината и за геомагнитните бури, които в някои случаи се образуват по магнитосферата на Земята. Засега до 15 ноември няма изгледи за подобни явления.

Според данните от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академия на науките повишение на слънчевата активност и слаби геомагнитни бури от степен G1 са възможни между 20 и 23 ноември.