Древен съд за вино е открит от водолази в залива на рибарите. Това е една от последните интересни находки от дъното на Ченгене скеле, където това лято се очакват още интересни артефакти и откриване на нови потънали кораби.

На дъното на залива вече бе открит потънал кораб, натоварен с венецианско стъкло. Преди няколко века добре изработените стъклени предмети са били изключително скъпи вещи на лукса. Те са присъствали единствено върху масите на аристокрацията, богатите търговци и висшето духовенство в Средновековна Европа.

Според проф. Иван Христов от НИМ, те са произведени през 16 – 17 век на остров Мурано в Северна Италия, наричан остров на стъклото.

До 1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са важни!

Откритият античен съд пък е маркиран с латинското Х, което означава, че е побирал десет литра, уточнява "Труд".

Според проф. Христов, който изследва и свързва находките със съответните епохи и бит, този съд няма аналог в нито един български музей и тепърва ще се търсят сходства с подобни в чужбина, за да се класифицира точно.

Археолозите са извадили от морското дъно в залива на Ченгене скеле също така керамични съдове от късната Античност, както и от периода на Османската империя. Според тях това показва, че Бургас е бил желано място за живот в поредица от епохи в развитието на човешката цивилизация.

В момента също се провежда подводна археологическа експедиция в Бургаския залив. Тя ще обхване всички носове, които пазят до момента много неразкрити тайни. Целта е да се състави карта на крайбрежието- как е изглеждало то в древността, как се е развивало корабоплаването и какъв е бил бита на морските ни предци.