Книгата на Джей Нордлингер „Децата на чудовищата“ изследва живота на наследниците на 20 брутални диктатори, разкривайки, как някои тръгват по стъпките на бащите си, а други са разкъсвани между нормалния живот и невероятните привилегии. От ТРУД споделят откъси от книгата:

Младият демон на Румъния

Николае Чаушеску управлява Румъния от 1965 до 1989 г. Синът му Валентин е изявен физик, а дъщеря му Зоя - математик. Въпреки, че не живеят никак „скучно“, невинни животи (и двамата са арестувани за корупция, а Зоя е наречена нимфоманка и се твърди, че „пие като смок“), те стоят далеч от насилието извършвано от баща им.


Но това не важи за най-малкия син на Чаушеску, Нику. "Още като тийнейджър той пиеше и изнасилваше неконтролируемо. Той малтретираше както си искаше, а волята му беше дива и неудържима. Имаше разрешение за каквото си поиска. Беше човек, който може да се втурне на червено, убивайки хора по пътя и да остане безнаказан. Беше толкова зъл, че днес би изглеждал като герой от комикс“, пише Нордлингер.Нику бързо си пробива път през редиците на баща си. Той представлява Румъния на срещи със Северна Корея и Китай и е необяснимо обявен за президент на Международната година на младежта на ООН през 1985 г.

Когато старият Чаушеску и съпругата му са убити през 1989 г. Зоя и Валентин са арестувани и освободени след 10 месеца. Нику, който преди това е малтретирал и тормозел хора из цяла Румъния, е осъден на 20 години затвор. Излежава само 3, след което умира от цироза на черния дроб на 45-годишна възраст.

Безсърдечен баща

Мао Цзъдун управлява Китай от 1945 до 1976 г. Той официално има 10 деца, някои от които умират в детството си, а личният му лекар пише години по-късно, че никога не го е виждал да проявява емоции поради тази загуба. Мао има трима сина от втората си съпруга Ян Кайхиу, която е убита на улицата на 29-годишна възраст, защото не се отрича от него. След това момчетата са прехвърлени в Шанхай, където живеят с комунистическия ъндърграунд на улицата.

Най-малкият умира от дизентерия само на 4 години, а другите продават вестници, за да оцелеят. Те попадат в Съветския съюз, където Сталин ги използва като средство за изнудване на баща им в продължение на 10 години. Най-големият, Анинг, се събира отново с баща си, когато е на 23 години.

Мао го изпраща в трудов лагер, за да го направи по-добър пролетарий. Тъй като често е в движение, поради врагове и войни, Мао няма хармоничен брак с третата си съпруга - Хе Зижен, но също така я принуждава да има деца, които след това трябва да изостави. От 1929 до 1935 г. тя ражда четири пъти. Едно от тях умира, а другите са изоставени. 

Мао има две дъщери, Ли На и Ли Мин, които са живо доказателство за това колко различни могат да бъдат децата на диктатора. Ли На е истинска „дъщеря на баща си“, която се занимава с всеки, който не е достатъчно послушен. По време на Културната революция Нордлингер записва, че приятелят на Ли На се озовава в лагер, където е подложен на изтезания само защото имат дребни разногласия. Ли На, от друга страна, се озова в „поправителен институт“, в който баща й я изпраща да извършва „селскостопанска работа, съчетана с идеологическо преподаване“.

Ли Мин, от друга страна, се опитва да живее нормален живот, доколкото е възможно предвид обстоятелствата. Тя е по-скромна и нежна, затова се омъжва тихо и има две деца. Тя се опитва безуспешно да развие връзка с баща си. В крайна сметка преживява нервен срив и изпада в депресия, с която се бори години наред.

Принцесата на татко

Бенито Мусолини е начело на Италия от 1922 до 1943 г. Той официално има пет деца и обожава голямата си дъщеря Еда дотолкова, че когато тя се омъжва за Галеацо Чиано, Мусолини ги придружава с колата си на медения им месец. В един момент Еда спира колата и настоява баща й да се върне. Той се оттегля, но очите му са пълни със сълзи.
 

Към края на войната Чиано, който по това време е известен фашист, се присъединява към онези, които решават да свалят Мусолини. По-късно, когато Хитлер решава да го върне на власт, мъжете, които гласуват против него, включително Чиано, са осъдени на смърт. Еда се бори с всички сили за съпруга си и моли баща си да му прости, но Мусолини не иска да се намесва в случая, затова дъщеря му става вдовица на 11 януари 1944 г.

Това къса връзката баща-дъщеря и Еда му пише: "Ти вече не си мой баща. Отказвам се от името Мусолини". Съобщава се, че италианският диктатор го преживява много трудно и мнозина вярват, че той никога не се възстановява.

Синът на Мусолини Романо, от друга страна, става джаз пианист, който се жени за една от сестрите на София Лорен и пътува на турнета по целия свят с групата си, която гостува с изпълнители като Ел Фицджералд, Дюк Елингтън и Дизи Гилеспи.