Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика на БАН, ще бъде внедрен в COVID отделение в София до дни.

„В момента проучваме на кой да подарим устройството и търсим специалисти на първа линия, които желаят да прилагат иновативната идея срещу COVID-19 и по този начин да работят в по-безопасна среда”, разказа пред вестник „Телеграф“ асистент-инженер Мартин Ралчев от Института по роботика на БАН.

Роботът може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

„От инженерна гледна точка той работи добре, но медиците трябва да кажат своето мнение и ако се налага да подобрим, каквото можем“, обяснява още той.

Изобретението, създадено от познати битови пособия с корпус на прахосмукачка робот, може да се ползва както в болници, детски градини и училища, така и у дома. То обеззаразява всички подови повърхности, върху които има супербактерии, гъбички, спори и вируси.

„Роботът разполага със система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, като ключовият компонент е специализиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C лъчение. То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80% от COVID-19 заразата се локализира по подовете. UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им“, уточняват от Българската академия на науките.

Новият робот работи без течни химикали и дезинфектанти, което го прави подходящ при хора с астма и алергии. При използването му не са необходими предпазни очила или напускане на помещенията.

Учените се надяват да се намери фирма, която да се заеме със задачата да произвежда робота масово и той да стигне до пазара. Базовото изобретение е на стойност около 400 лева, но се работи по възможност за по-ниска цена.

То вече е регистрирано в Патентното ведомство. Дело е на учени от Института по роботика на БАН съвместно с Центъра за компетентност QUASAR, в рамките на дейностите на учени от Академията за ликвидиране на пандемията COVID-19.

В екипа на БАН участват директорът на Института по роботика доц. Август Иванов, заместник -директорът акад. Чавдар Руменин, ръководителят на секция "Сензори и измервателни технологии в роботиката и мехатрониката" проф. Сия Лозанова и асистент-инженер Мартин Ралчев.