Екип учени от САЩ анализира данните от най-мащабното и значимо проучване, свързано с консумацията на алкохол – Health and Retirement Study (HRS), провеждано в продължение на 16 години (1998-2014) върху повече от 8 000 участници, родени между 1931 и 1941 година.

В заключение, учените установяват, че умереното пиене – между 1 и 2 питиета няколко пъти седмично – е свързано с по-нисък риск на смъртност, в сравнение с хората, пиещи повече и по-често алкохол, както и от тези, които не консумират никакъв.


Как алкохолът влияе върху кръвното налягане?

Изследваните участници са интервюирани 2 пъти годишно в продължение на 16 години, с цел да се установят алкохолните им навици.

Учените разделили всички 8 000 души в 5 категории: пълни въздържатели, въздържатели от скоро, тежки алкохолици, умерено пиещи и такива, които много рядко консумират алкохол.

Каква трябва да е диетата за хипертоници

В цифри, тези категории изглеждат така – участниците, които се въздържат, са приели средно 12 алкохолни питиета за целия си живот; текущите въздържатели не се взимат предвид, тъй като няма данни за техните алкохолни навици преди провеждане на проучването; тежките алкохолици – поне по 3 питиета дневно; умерено пиещите – средно по 2 питиета веднъж или 2-3 пъти седмично, а последната категория – максимум по 1 питие в седмицата.

Анализът на данните показва, че умерената или рядка консумация на алкохол, намалява смъртността и съответно удължава живота.

Защо лекарствата против високо кръвно невинаги помагат?

Най-висока смъртност има сред „новите“ въздържатели, като учените обясняват, че е много възможно абстиненцията от алкохол по време на проучването, да е в следствие на влошено здраве от повишена консумация на алкохол в миналото.

Въпреки разногласията в научните среди, предходни изследвания доказват, че контролираният прием на алкохол предпазва сърцето, предпазва от удар, диабет тип 2 и т.н. Учените все пак настояват да се подхожда с внимание и отговорност към алкохола и употребата му.