Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите пет месеца на годината са 1,138 млрд. лв., което е рекорден ръст с 23,3% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Тъй като от началото на годината няма промяна на акциза на цигарите, това бързо увеличение на приходите доказва, че сивият сектор излиза на светло, пише "Труд".


Само преди броени дни бяха обявени данни от проучването на база намерени празни кутии от цигари на “Инициатива срещу незаконната търговия”, инициирана от петте тютюневи компании у нас. Проучването показа, че контрабандата на цигари у нас е паднала до рекордно ниските 3,8% през първото тримесечие на 2019 г. Миналия четвъртък пък беше разбита още една нелегална фабрика за цигари.

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв. За първите пет месеца на годината приходите от акциз за алкохола също нарастват – с 1,6% до близо 115 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 14%.

Излизането на сивата икономика на светло се потвърждава и от приходите от ДДС. До края на май в държавната хазна от ДДС са събрани 4,64 млрд. лв., което е с над 10% повече от същия период на миналата година. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръста на икономиката, който се движи около 3,5% и явно се дължи на изсветляване на бизнеса.

Делът на сивия сектор в икономиката на България намалява с рекордно бързи темпове, обявиха преди дни и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В резултат делът на легалния бизнес достигна 79,10%. С тези темпове на изсветляване на икономиката до 2023 г.

България ще е на нивото на най-добрите, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Приходите в държавната хазна от осигуровки също се увеличават с бързи темпове – с 11,5%, или с 440 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. При данъка върху доходите ръстът на приходите е с близо 10%, което се дължи на увеличението на заплатите в страната.